Aktuális

Háromezerszeres a tenger radioaktivitása Japánban

Ez a szint nem jelent veszélyt az emberekre, mert az atomerőmű 20 kilométeres körzetéből kiköltöztették a lakosságot, s a körzetben nem folytatnak halászatot – állítja az atomreaktorokat felügyelő japán bizottság egyik vezetője.
 Háromezerszeres a tenger radioaktivitása JapánbanMennyi sugárzás veszélyes?

A Fukusima–1 atomerőműnél a megengedettnek több mint háromezerszerese a tengervíz radioaktivitása, a jód 131-es izotópjának a küszöbértéket 3355-szörösen meghaladó koncentrációját mérték – közölték szerdán a japán hatóságok.

A március 11-ei japán földrengésben és szökőárban megsérült atomerőműtől főként délre, a megrongálódott reaktoroknál mértek erősebb sugárzást a tengerben, legutóbb vasárnap ott a jód 131-es izotópjának koncentrációja csaknem a határérték kétezerszerese volt. Most is a Fukusima–1 első blokkjától 300 méterre délre vett vízmintákat vizsgálták.  
Háromezerszeres a tenger radioaktivitása JapánbanAz atomreaktorok biztonságát felügyelő japán bizottság helyettes főigazgatója, Nisijama Hidehiko szerint a nyolc nap felezési idejű 131-es jódizotópnak ez a szintje nem jelent veszélyt az emberekre, mert az atomerőmű 20 kilométeres körzetéből kiköltöztették a lakosságot, s a körzetben nem folytatnak halászatot.
A szakemberek mérései szerint ugyanakkor az egyes reaktor alagsorában felére csökkent a vízszint.
A fukusimai egyes számú atomerőműben (Daiicsi) kialakult válsághelyzetet vitatta meg szerdai telefonbeszélgetése során Kan Naoto japán kormányfő és Barack Obama amerikai elnök – jelentették be Tokióban és Washingtonban. A március 11-ei földrengés és szökőár óta ez már a harmadik telefonbeszélgetése a két vezetőnek, s Obama most is az Egyesült Államok együttműködéséről és támogatásáról biztosította Tokiót a természeti csapás következményeinek leküzdésében.

(MTI)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top