Aktuális

Japán szakuraünnep a fővárosi Füvészkertben

Japán cseresznyefák örökbe fogadása, előadások a bonszaineveléséről, kézműves-foglalkozások és ikebanakészítés is várja az érdeklődőket a Szakuraünnepen április 9–10-én az ELTE Füvészkertben Budapesten.
Japán szakuraünnep a fővárosi FüvészkertbenHáromezerszeres a sugárzás Japánban

Idén a szakurafák örökbefogadásából összegyűlt összeget teljes egészében a japán katasztrófa károsultjainak megsegítésére fordítják; a japán nagykövetség kérésének megfelelően a pénzt a japán Vöröskereszt számlájára juttatják el – közölte az intézmény az MTI-vel.

Japán szakuraünnep a fővárosi FüvészkertbenA szakuraünnepet április 9–10-én és 16–17-én rendezik: a látogatók – a japán szokásokhoz hasonlóan – takaróra telepedve piknikezhetnek a kertben és gyönyörködhetnek a japán cseresznyefák virágzásában, de örökbe fogadhatnak és vásárolhatnak is japán cseresznyefát. Az érdeklődők előadásokat hallhatnak a bonszai neveléséről, japán úti élményekről, megismerkedhetnek a japán íjászattal és más japán harcművészetekkel, közben autentikus japán teát kóstolhatnak. A kézműves-foglalkozásokon a gyerekek kipróbálhatják kézügyességüket, az ikebanaiskola bemutatójából pedig kiderül, hogy készül a japán növénykompozíció. A szervezők minden évben meghirdetik a haikuversenyt, a kis verseket a Japán–Magyar Baráti Társaság zsűrizi. A legjobb költeményeket az érdeklődők elolvashatják a kertben.

A szakura a cseresznyevirágzás ünnepének jelképe, a virágok rövid élete a tisztaság és egyszerűség eszményét szimbolizálja. A virágnéző ünnepségeket (japánul hanami) egész Japánban mindenütt megtartják, a virágzás idejétől függően néhány hét eltéréssel. A cseresznyevirágok nagyon érzékenyek, csak néhány napig lehet megtekinteni a virágzó fasorokat, utána a virágszirmok lehullnak. Ezt a pár napot a japán emberek alaposan kihasználják: családostul vagy kollégákkal kivonulnak egy közeli parkba, kirándulóhelyre, ahol pokrócon üldögélve esznek-isznak, tréfálkoznak, énekelnek, régi táncokat járnak, azaz piknikkel ülik meg a tavasz beköszöntét.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top