Aktuális

Haldokló testvérét mentette meg a kisbaba

Elkeseredett döntésre szánta el magát egy brit pár, hogy megmentsék halálos beteg gyermeküket. A pár újabb – őssejtdonornak alkalmas – gyermeket vállalt. A pici feladata, hogy megmentse nagyobb testvére életét. Ezzel a sokat vitatott módszerrel hazánkban is egyre többen élnek.
Megan és kistestvére, Max
Megan és kistestvére, Max
Fotó: dailymail.co.uk

Vészhelyzetben újabb gyereket vállalnának azok a szülők is, akik korábban nem tartották fontosnak, hogy szerelmük gyümölcsét testvérkével ajándékozzák meg – mutatnak rá a szakemberek. Az angol Katie és Andy Matthews azért vállalták kisfiukat, Maxet, hogy őssejtjével menthessék meg halálos beteg lányuk, Megan életét. A szenzációs életmentést meglepően sokan tartják követendő példának.

Tavaly decemberben egy miskolci orvoscsoport hasonlóan komoly műtétet végzett: egy huszonkét hónapos leukémiás kislányba ültették be a testvére köldökvérből levett őssejtjét. A rendkívüli orvosi beavatkozást dr. Nagy Károly professzor, a Borsod- Abaúj-Zemplén Megyei Kórház Gyermekonkológiai és Csontvelő Transzplantációs Intézet főosztályvezetője vezette.

Haldokló testvérét mentette meg a kisbabaDaganatos betegeken segít a gombatermesztő 

– Csontvelő-átültetésnél, leukémiánál, súlyos daganatos betegségeknél nyújthat segítséget az őssejt. A testvértől származó csontvelős őssejt esetén 10–25 százalék az eredményes beültetés esélye, ha valakinek több testvére van, ez az arány még nagyobb lehet. Ha sikerül a transzplantáció, azzal akár 80 százalékra is növelhető a teljes gyógyulás esélye. A kis páciensünknél azóta elvégzett vizsgálatok során egyáltalán nem találtunk leukémiás sejteket, így teljes gyógyulásról beszélhetünk – mondta Nagy professzor, aki szerint mégsem jó ötlet a donornak szülés.
– Minden gyermekéletnek örülök, azok táplálják a család erejét. Nincs jogom beleszólni mások döntésébe, mégsem tartom jónak, ha párok azért akarnak gyermeket vállalni, hogy őssejtjével próbálják megmenteni a beteg csemetét. Számos más megoldás is létezik: hasonló gyermek donorként alkalmazásától a köldökzsinórvérbankig.
Horváth Magdolna családterapeuta számos rendkívüli gyermekvállalási helyzettel találkozott már.
– A meg sem született gyermeket más esetekben is gyakran látják el „életfeladattal”: vele akarnak megmenteni egy házasságot, pótolni egy elvesztett gyermeket, és nem önmagáért vállalják szülei – sorolja a családszakértő.
– Megértem a súlyosan beteg gyermek miatt aggódó gondviselőket, de vajon tényleg ez az egyetlen megoldás? A fentiekhez hasonló célokkal gyermeket vállalni azért megfontolandó, mert az apró jövevénynek szeretetre, gondoskodásra, biztonságra van szüksége, nem életfeladatra. A magzat érzelmileg és hormonálisan is kötődik az anyához, így már a várandósság ideje alatt is fontosak számára a mama gondolatai. Ha beteg gyermeke és a várható kezelés sikere miatt szorong, az kihat az érkező családtagra, márpedig ilyen helyzetben nem könnyű mindkét csemetét egyformán szeretni – figyelmeztetett Horváth Magdolna, aki szerint az ilyet „titkolni is veszélyes”.
– Ha kiderül a dolog, kétélű fegyverré válhat. Amikor a donortestvér megfelelő érzelmi közegben növekszik, és ott éri őt a bejelentés, akár büszke is lehet rá, hogy megmentette a másikat. Ellenkező esetben viszont lelki traumát okozhat, hogy nem önmagáért született meg – fogalmaz a családterapeuta.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top