Aktuális

Élőben közvetítette Bin Laden halálát

Tudtán kívül, élőben közvetített az Oszama bin Laden elleni amerikai akcióról egy közeli házban lakó pakisztáni twitterező.
Élőben közvetítette Bin Laden halálátOszama bin Laden halott – képek  ünneplő amerikaiakról

A 33 éves számítógépes programozó, Szohaib Athar a forgalmas Lahorban lakik családjával, de autóbalesetük miatt úgy döntött, hogy egy időre a csendes kisvárosba költözik feleségével és gyerekével.
Hétfő hajnalban egy helikopter zaja verte fel álmából, majd úgy tett, ahogy mindenki, aki szinte állandóan az internetes közösségi oldalakon lóg: twitteres üzenetekben tudósította a többieket az Abottábádban szokatlan eseményről.

Élőben közvetítette Bin Laden halálát

Hamarosan további helikopterek érkeztek, lövések és robbanások voltak hallhatók. Athar üzeneteit először még csak néhányan vették. Megkérdezte tőlük, hogy szerintük milyen helikopterek lehetnek a város felett, és milyen célból. Azt a választ kapta, hogy az egyik helikopter nem pakisztáni. Aztán arról küldött üzenetet, hogy az egyik légi járművet lelőtték, majd azt, hogy további két helikopter érkezett oda.
Többször megemlítette, hogy a gép lezuhanása után a városban az a hír terjedt el: gyakorlatozás közben történt a baleset, és hogy ebben meghalt valaki.
Abottábádban katonai akadémia működik.
Olyan híresztelés is lábra kapott, hogy az egyik gép egy pilóta nélküli repülőgép volt. A pakisztáni hadsereg katonái pedig elkezdték sorra járni a házakat. Állítólag egy repülőgép hangja is hallatszott.
Athart már 14 ezer twitterező olvasta, és üzenetei hatására több média megkereste, hogy alaposabban kikérdezze, de ő nem kapta meg ezeket az üzeneteket, mert mint később írta, szűrőt használ a tömérdek kéretlen üzenet ellen.
Nemsokára azonban a nemzetközi hírekből megtudta, hogy minek volt a tanúja. „Szerintem az abottábádi helikopter-baleset és Obama elnök váratlan bejelentése összefügg” – írta. Nyolc és fél óra elteltével már bizonyosságot szerzett: „Oszama bin Ladent megölték a pakisztáni Abottábádban. Én pedig ott lakom.”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top