Aktuális

Nyilvános a magyarérettségi feladatsora – itt megnézheted!

Túl vannak a diákok a magyarérettségin, így az oktatási államtitkárság nyilvánosságra hozta, milyen feladatokkal kellett megküzdeniük. Esszét értelmeztek, verseket hasonlítottak össze és érveltek a végzősök. Te meg tudnád oldani?

A hétfői magyarérettségi lebonyolításáról itt olvashatsz részletesen, és azt is megnézheted, hogyan véreztek el az utcán megszólított járókelők érettségi tesztünkön!

A Nők Lapja Caféhoz eljuttatott közlemény szerint a következő feladatokat kellett megoldani a hétfői magyar érettségin:

Fotó: MTI
Fotó: MTI

A középszintű magyar nyelv és irodalom írásbeli érettségi első része, a 40 pontos, 60 perces szövegértési feladatsor Nemes Nagy Ágnes párbeszédes formájú esszérészletére tett föl kérdéseket. A modern költészet megértésének problémáit taglaló szöveghez 11 feladat tartozott, ezekben az esszé tartalmát és a szerző szándékát kellett kifejteni.

A második részben, 60 pontért (20 a tartalom, 20 a szerkesztés, 20 a nyelvi megformálás) három feladat közül egyet kell megoldaniuk a vizsgázóknak 3 órában. Az érvelési feladatban idén egy Szophoklész-idézet alapján az emberi természet sokszínűségéről kellett érvelni, a véleményt irodalmi hősök magatartásának bemutatásával alátámasztva. Az egy mű értelmezése elnevezésű feladat Móricz Zsigmond A világ végén már szép és jó című novellájának vizsgálata volt.

Az összehasonlító elemzésben Csokonai Vitéz Mihály Az álom leírása és Petőfi Sándor Az álom… című versének összevetése szerepelt, a költemények címében is szereplő motívum középpontba állításával.

Az emelt szintű írásbeli érettségi 4 órában négyféle feladatot tűz ki: a 40 pontot érő nyelvi–irodalmi műveltségi feladatsor kiinduló szövege Szegedy-Maszák Mihály tanulmányrészlete. A 11 feladat a szöveg megértésén túl nyelvtani (mondatelemzési, stilisztikai) és irodalmi (pl. szerzők, művek, toposzok, ritmusok) ismereteket vár el.

Az egy mű értelmezése feladat (25 pont) Karinthy Frigyes paródiájának elemzését kérte. A reflektálás egy jelenségre nevű feladatban (20 pont) az olvasói szokások változásáról kellett véleményt mondani. A gyakorlati írásbeliség feladat (15 pont) témája egy hivatalos levél, melyben Az Év Diákja Díjra lehetett felterjeszteni egy iskolatársat.

Mindkét szinten összesen maximum 100 pontot lehet elérni. Ebből helyesírási hibákért  legfeljebb 15 pont veszíthető, de a vizsga során lehetett helyesírási szótárat használni.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top