Aktuális

Álmokról szóló versekkel küzdöttek az érettségizők

Több mint 140 ezer diák küzdött a magyar érettségivel országszerte, a vizsgaidőszak első napja gond nélkül zajlott. Kedden a többség számára jóval izzasztóbb matematika következik. A többség idén sem kockáztatott, inkább a középszintű érettségit választotta az emelt szint helyett. Figyelem, tanulóknak, tanároknak és szülőknek is nehéz két hónap következik!

 Közmunkára ítélt érettségizők

Olvasd el Soma Mamagésa különvéleményét!

Rendben lezajlott hétfőn a magyar nyelv és irodalom érettségi az egész országban, rendkívüli eseményről nem érkezett bejelentés – közölte az Oktatási Hivatal hétfőn.

A diákoknak 240 percük volt, ez alatt kellett középszinten két feladatlapot kitölteniük: a szövegértési feladatlapra 60 perc, a szövegalkotási feladatlapra pedig 180 perc állt a rendelkezésükre. Az érettségizők ezt az időt tetszésük szerint oszthatták fel, maguk dönthették el, milyen sorrendben oldják meg a feladatokat. Annyi könnyítés volt, hogy az írásbeli feladatokhoz közép- és emelt szinten is lehet helyesírási szótárt használni.

Petőfi és a modern versek érthetetlensége is feladat volt

Petőfi Sándor és Csokonai Vitéz Mihály egy-egy költeménye, valamint egy Móricz Zsigmond-novella szerepelt a középszintű érettségi szövegalkotási feladatsorában az eduline.hu információi szerint. Érettségiző diákok pedig arról számoltak be, hogy a szövegértési feladatok közt szerepelt egy költő és egy vegyész beszélgetése, illetve Nemes Nagy Ágnes Párbeszéd a mai versről című műve alapján azt kellett kifejteniük, hogy bizonyos esetekben miért nem érthetőek a modern versek.

Az összehasonlító elemzésben Petőfi Sándor és Csokonai Vitéz Mihály egy-egy, álomról szóló versét kellett összevetni. További kifejtendő feladat volt az ókori görög költő, Szophoklész egy versén keresztül bemutatni, hogy az emberi tulajdonságok és értékek milyen változásokon mennek keresztül. Középszinten a diákok a három esszéfeladat típusa – érvelés, műértelmezés és összehasonlító elemzés – közül választhattak.

A feladatsort részletesen is megismerheted ebből az összefoglalóból, itt pedig megnézheted, hogyan szerepeltek utcai érettségi villámtesztünkön a gyanútlan járókelők!

Kedden jön a matek

Ezzel megkezdődött a 2011-es érettségivizsga-időszak, amely kedden a matematikával, szerdán történelemmel folytatódik, csütörtökön pedig az angolérettségi vár a diákokra.

Fotó: MTI
Fotó: MTI

A többség biztosra próbált menni: a Nemzeti Erőforrás Minisztérium oktatási államtitkárságának adatai szerint magyarból 91 ezren érettségiznek középszinten, míg az emelt szintű teszteknek mindössze 1296-an vágnak neki. Hétfőn tartják ezen kívül a magyar mint idegen nyelv vizsgákat is. Az írásbeli vizsgák május 2-tól május 23-ig tartanak majd, ezt követően, június elejétől kezdődnek a szóbeli vizsgák.

Pár érdekes adat: összesen mintegy 142 556 diáknak kell számot adnia tudásáról, több mint 1100 vizsgahelyszínen, míg a rendre több mint 3700 vizsgabizottság felügyel majd. A diákok együttesen majdnem 485 ezer vizsgát tesznek le, ebből mintegy 31 ezer emelt szintű, 454 ezer pedig középszintű vizsga. Az érettségizők közül 92 ezren az idei tanévben fejezik be a középiskolai tanulmányaikat, a többiek ismétlő, vagy ellenkezőleg, előre hozott vizsgát tevő tanulók.

Így a hétvégi ballagások után mostantól kemény, két hónapos vizsgaidőszak következik, ami próbára teheti nemcsak az érettségizők, de az egész családjuk idegrendszerét. Hiszen a tét komoly, eldől, ki kerül be egyetemre, főiskolára. Ez viszont csak július közepén derül ki, hiszen a június végével záruló vizsgaidőszak után még legalább két hét, mire meglesznek az egyetemi ponthatárok. De érdemes kitartani, hiszen utána jöhet a nyári szünidő, és a gólyatábor!

Nők Lapja Café/MTI

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top