Aktuális

Nem mutatják meg a halott Oszama fotóit

Nem engedi nyilvánosságra hozni az Oszama bin Laden terroristavezér holttestéről készült fotókat Barack Obama. A hírt Peller Mariann kommentálja.
Nem mutatják meg a halott Oszama fotóitÉlőben közvetítette Bin Laden halálát

A hír: Obama letiltotta Bin Laden képeit
A fényképeket megnéző amerikai vezetők hátborzongatónak nevezték a fotókat, amelyeket azért készítettek, hogy így is bizonyítsák, tényleg meghalt az al-Kaida vezetője. Az ország irányítói attól tartanak, hogy a világ legkeresettebb terroristájának holttestéről készült képek nyilvánosságra hozatala dühöt ébresztene a muszlim világban, és szélsőségesek amerikai állampolgárokon próbálnának bosszút állni.


Nem mutatják meg a halott Oszama fotóitKülönvélemény Peller Marianntól
A világ fellélegezhetett, mintha minden gond elszállt volna, Amerika egy emberként pezsgővel, karnevállal, fiestával, egy szóval örömünneppel, táncolva, kurjongatva ünnepelte egy ember halálát. Az al-Kaida terrorista szervezet emblematikus vezérének, Oszama bin Ladennek halálát.
Emlékszem 2001. szeptember 11-ére, amikor a New York-i World Trade Center ikertornyai leomlottak az öngyilkos terroristák által irányított repülőgépek nyomán. Azt hiszem, ez is olyan esemény és nap, amit nem felejt el senki. Én épp otthon voltam Pilisvörösváron, és kapcsolgattam a tévét, amikor feltűnt, hogy mindegyik hírcsatorna ugyanazt mutatja. Fel sem fogtam elsőre, hogy mi történik. Aztán hamarosan jelentkezett az al-Kaida terrorszervezet, hogy vállalja a rettenetes terrorcselekményt. Ezzel új korszak kezdődött, és örökre bevésődött az agyunkba Oszama bin Laden, milliárdos terroristavezér alakja. Idén lesz tíz éve, hogy megismerte a világ a nevét és az arcát (akinek a családja mellesleg Dubaj egyik legnagyobb építtetője).
Bujdokolt, ő volt a világ egyik legkeresettebb embere. Állítólag barlangrendszerekben rejtőzött az embereivel. Volt még jó néhány terrorcselekmény, amelyet magáénak tulajdonított az al-Kaida az elmúlt kilenc és fél évben. A néhány nappal ezelőtt bejelentésre került hírek szerint ez idő alatt valóban folyamatosan keresték Oszama bin Ladent, sőt olyan alaposak voltak, hogy végül sikerült is rálelni a rejtekhelyére, és lelőtték őt. És persze ez így helyes, hiszen ő maga vállalta, hogy parancsot adott a tömeggyilkosságok végrehajtására. De tényleg azt gondoljuk, hogy ez örömtáncért kiáltó esemény, mert ezzel bármi meg fog változni?
Bármilyen szakértőnek tették fel a kérdést az utóbbi időben, mind ugyanazt mondta: ezzel semmi nem változik. Legalábbis nem lesz kevesebb a terrorcselekmény a közeljövőben, sőt még az is lehet, hogy több lesz. Egyesek komolyan tartanak a megtorlásoktól, a bosszútól. Mert azt senki sem gondolhatta komolyan, hogy azzal, hogy meghal egy ilyen terrorszervezet vezére, szétesik a szervezet is, és a tagjai úgy szaladgálnak majd fejvesztve fel és alá, mint Aprajafalva lakói a Hupikék törpikékben, amikor Hókuszpóknak sikerült elfognia Törpapát.
Az, hogy Obama úgy döntött, nem mutatják meg a holttestet, egyesek szerint több mint gyanús, és arra utalhat, hogy valójában nem is halt meg, vagy már rég meghalt, csak most tartották elérkezettnek az időt arra, hogy bejelentsék.
Ijesztő, hogy mi, egyszerű kisemberek, mennyire kevés dologról szerzünk tudomást, ami a világ nagyhatalmainak döntéseit illeti. Persze lehet, hogy nem lennénk képesek feldolgozni mindazt az információt és titkot, ami a háttérben zajlik. Mégis van egy olyan érzésem, hogy csak azokról értesülhetünk, amik valójában nem igazán nagy horderejűek, vagy épp muszáj volt már megtudnunk, mert nem tudták tovább eltussolni.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top