Aktuális

Ellenségnek tekintik a tanyavilág orvosait

Megkergetik a tanyadokikat Debrecenben. A szakemberek csak segíteni szeretnének, gyógyítani, mégis feldühödött tömeg vár rájuk. Az egyikükkel beszélgettünk.
Ellenségnek tekintik a tanyavilág orvosaitDaganatos betegeken segít a gombatermesztő

Különleges segítők járják be a tanyákat Debrecen környékén. Oda mennek, ahol a járhatatlan utak és az elszigeteltség miatt gyakran nincs élelem és gyógyszer. Akár hosszú évek is eltelnek, mire az itt élőket orvos látja. A tanyasiak a legsúlyosabb betegségeket is lábon hordják ki. Debreceni orvos-mentők ezért időről időre meglátogatják őket.

Késsel várják a dokikat DebrecenbenA szakemberek bejárják Debrecen 20 kilométeres körzetében a tanyavilágot, felmérik az ott lakók egészségi állapotát, az egyes házakat GPS-koordinátákkal látják el, az adatbázist pedig átadják majd a mentőszolgálatnak.  Utoljára 20 évvel ezelőtt nézték át a tanyákat, az orvosok is egy erdész 20 éves térképével dolgoznak. Ezen még 5000 tanya van, holott ma már rengeteg megszűnt, mert kihaltak belőle.
A tanyasiakat ugyanazok a betegségek sújtják mint a városokban élőket: magas vérnyomás, cukor. Talán többen isznak, talán többen depressziósok – mondják az orvosok. Munka nincs, a földekről legfeljebb annyi jön össze, ami maguknak elegendő.
– Egy család azzal lepi meg magát karácsonyra, hogy bevezetik az áramot – folytatta Késmárky András, aki szerint az orvosoknak nagyon nincsen könnyű dolguk.

– Rendszeresen megtámadnak minket, úgy kell elmenekülnünk. Késsel, vasvillával támadnak ránk. Az elején volt egy kis halálfélelmünk, de később megszoktuk. Mi nagyon elhivatottak vagyunk. Segíteni szeretnénk – tette hozzá a szakember.
Az orvoscsoport tagjai különleges empátiával hallgatják a történeteket, magyarázzák a vizsgálatokat, tűrik el a megalázást és a megkergetést.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top