Aktuális

Újra nyílik a kipusztultnak hitt magyar nőszirom

Újra virít a kipusztulóban lévő magyar nőszirom a Nyíregyháza melletti Sóstói-erdőben. A hírmondónak megmaradt két tő közül az egyik bontott szirmot, amit kisebb csodának tartanak a természetvédők, hiszen nyolc éve nem hoztak virágot a túlélésükért küzdő növények.
Újra nyílik a kipusztultnak hitt magyar nősziromKihalhat a havasi gyopár? Klímakatasztrófa közeleg – Für Anikó különvéleménye

Szigetvári Csaba, a Nyíregyházi E-misszió Természet- és Környezetvédelmi Egyesület projektvezetője az MTI-nek csütörtökön elmondta: évtizedeken át úgy tudták, hogy a magyar nőszirom teljesen kipusztult a Sóstói-erdőből, ahol pedig egykor, különösen a 20. század második felében, valóságos mezőket alkotott a fokozottan védett növény az öreg tölgyfák alatt. Az egyesület természetvédőinek legnagyobb örömére aztán 2003-ban felfedeztek két túlélő példányt. A kincsként vigyázott tövek azonban az elmúlt nyolc évben nem hoztak virágot, amire senki sem tudott magyarázatot adni. Május első hetében viszont váratlanul szirmot bontott az egyik példány, mintha sötétlilás-ibolyaszerű virágaival újbóli elszaporodását akarná hirdetni.

Forrás: novenyhatarozo.info.hu
Forrás: novenyhatarozo.info.hu

A projektvezető közlése szerint a húszforintos érméről ismert magyar nőszirom, amely kizárólag a Kárpát-medencében fordul elő, és Magyarországon csupán a Nyírség néhány pontján, illetve az Északi-középhegységben található, a Nyíregyháza melletti Sóstói-erdőből élőhelyének kedvezőtlen változása miatt kezdett kipusztulni. A döntően tölgyerdő alatti talajvízszint ugyanis egyre jobban lesüllyedt, így szárazságtűrő, tájidegen fafajokkal, például akáccal, vörös tölggyel vagy feketedióval történt az erdőfelújítás 20. század második felében. A tölgyesek növénye, a magyar nőszirom ezért akarva-akaratlanul kipusztulásra ítéltetett, amit gyorsított, hogy egykor sok tövet kiásták és hazavittek kertjeikbe a környékbeliek.

A növénytan tudósainak, a biológusoknak a feltételezése szerint a nyolc év utáni váratlan szirombontás oka az lehet, ami valamikor a nőszirom kipusztulását elindította, nevezetesen a talajvízszint. A Nyírségben a tavalyi igen csapadékos időjárás után több mint 85 százalékos mértékű lett a talaj víztelítettsége. A Sóstói-erdő alatt is megemelkedett a talajvízszint, és elképzelhető, hogy a magyar nőszirom virágaival élőhelyének kedvezővé válását köszönti.

A különleges növények virágzása talán azt jelzi, hogy van remény a nőszirom fennmaradására és újbóli elszaporodására a Szabolcs-Szatmár-Beregi megyeszékhely ősi erdejében – tette hozzá Szigetvári Csaba.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top