Aktuális

Csak egy országban maradhat fenn a válás tilalma

A tervek szerint hamarosan a parlament elé kerül az a törvényjavaslat, ami feloldaná a házasságbontás tilalmát a délkelet-ázsiai szigetállamban.

Miután nemrég Máltán is lazítottak a szabályokon, mára csak két olyan ország maradt, ahol csak Isten választhatja el egymástól a házasfeleket: az egyik a Vatikán, a másik a Fülöp-szigetek.

A bátor törvényjavaslat egyik szerzője, Luz Llagan szerint már tarthatatlan a helyzet: „itt az ideje, hogy a filippínók felszabaduljanak a sötét középkorból”, és maguk vehessék kezükbe magánéletüknek ezt a szegletét is.

Már a Fülöp-szigeteken is válhatnak?

Tény, hogy a váláspártiaknak kemény ellenállással kell számolniuk: az egykori spanyol gyarmaton nagyon erős a javaslatot ellenző katolikus egyház befolyása. Egy helyi érsek nemrég például azt nyilatkozta, hogy „a válás filippínóellenes”, egy másik befolyásos egyházi notabilitás pedig kerek perec kijelentette, hogy mindent elkövet, hogy megakadályozzon „bármiféle kísérletet a válás bevezetésére”.

Már csak az a kérdés: vajon jól járnának-e ezzel a vívmánnyal az ország lakói, vagy csak egy újabb társadalmi problémát vesznek a nyakukba…

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top