Aktuális

Van, aki már az állásinterjún összeroppan

Ideges és feszült vagy interjú előtt? Más is így van ezzel. Vannak azonban olyan cégek, amelyek megpróbálják oldani a feszültséget.
Stresszinterjú helyett játékos kiválasztás
 Mérgező munkahelyek

Az állásinterjú lényege, hogy meghatározott idő alatt az álláskeresőről a lehető legtöbb kompetenciát tárják fel. A rohanó világunkban, amikor precíz analizációra nincs idő, olyan lehetőségeket keresnek a munkaadók, amelyek katalizátorként hatnak az interjúalanyok védelmi rendszerére – hangsúlyozza Nagy Péter vállalati coach, aki szerint a stresszinterjú és a játékos kiválasztás egyaránt sikeres eredményeket képes produkálni.

Stresszesen sokat hibázunk

Stresszinterjú helyett játékos kiválasztásAmikor a jelölteket mesterséges nyomás alá helyezik, támadják a kérdésekkel és fokozatosan igyekeznek azon, hogy végre elszólja magát és megmutassa az igazi énjét, nem számolnak azzal, hogy közben lassan, de biztosan keletkezik benne ellenérzés a munkaadóval, sőt az egész céggel kapcsolatban – jegyzi meg Emann Gabriella HR-tanácsadó. Véleménye szerint a stresszinterjúnak igazán csak olyan pozíciókban lenne létjogosultsága, ahol különösen nagy a munkatempó és a teljesítménykényszer. Ilyenek az értékesítési pozíciók, az ügyfélszolgálati beosztások, a telemarketing, valamint a személy- és objektumvédelemre szakosodott vállalkozások.
Sajnos azonban az amerikai importból származó módszert olyan vállalkozások is alkalmazzák, ahol a munkakör távolról sem tartalmaz ilyen mértékű stresszelemeket – folytatja a HR-tanácsadó.

Egy magabiztos, erős jellemű jelöltet nemigen lehet őszinteségre bírni ezzel a módszerrel, viszont egy kevésbé szilárd személyiségű embert – aki amúgy is izgul az interjú miatt – valósággal összeroppant egy jól irányzott stresszinterjú – hangsúlyozza Nagy Péter, aki pszichológusként azon a véleményen van, hogy az ilyen mesterséges nyomás az emberek többségének teljesítményére inkább negatív hatással van. Így a stresszinterjú folyamán jellemzően összezavarodnak, és sündisznó-pozícióba helyezkednek az alanyok, ami éppen ellenkezőleg hat a feltárulkozásukra.

Kattints a cikk folytatásáért!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top