Aktuális

Kezesség – az utolsó filléred is elúszhat más devizahitele miatt

Vannak helyzetek az életben, amikor okosabb nemet mondani. Ilyen például, ha arra kér valaki, hogy legyél kezes a hitelére.

Kezesség - az utolsó filléred is elúszhat más devizahitele miattSokan nem is vagyunk tisztában azzal, hogy mit jelent kezességet vállalni egy barát vagy rokon devizahitelénél, pedig egyszerű a dolog: ha a kedves barát nem tudja visszafizetni a kölcsönét a banknak, mi fizetünk helyette. Ha nincs elég pénzünk, akkor az autónkkal, lakásunkkal, akár összes értéktárgyunkkal törleszthetjük más tartozását – még belegondolni is rossz, igaz?

Hogy a kép árnyaltabb legyen, nem árt azzal is tisztában lennünk, hogy a kezességnek két fokozata van: az egyik az egyszerű, a másik a készfizető kezesség. Ha egyszerű kezességet vállalunk barátunk devizahitelére, akkor addig nem követelhetik rajtunk az ő tartozásának törlesztését, amíg végrehajtási fázisig nem jut az ügye. A készfizető kezesség viszont ennél jóval keményebb: már az első alkalommal, amikor az adós nem fizeti a tartozását, követelheti rajtunk a fizetést a bank.

Természetesen miután fizettünk az adós helyett, megvan a jogunk, hogy visszaköveteljük a pénzünket, de ha már a banknak sem sikerült ez, vajon nekünk mekkora eséllyel fog?…

Ráadásul a kezesség kemény kötelmekkel jár: csak hogy egy példát említsünk, ha esetleg meghalna az adós, és az örökösei nem fizetik ki a tartozását, akkor is a kezesen hajtják be a kölcsönt, annak minden kamatával együtt – ez pedig a mai svájcifrank-zivataros időkben könnyen végzetes lehet.

Összefoglalva tehát: nagyon-nagyon óvatosan vállalj csak kezességet, ha teheted, inkább kerüld. 

További cikkek a témában:
www.mindennapipenzugyeink.hu
Készült a Pénziránytű Alapítvány támogatásával.  

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top