Aktuális

Nőként is trónra kerülhet Vilmos és Kate elsőszülöttje

Azt még nem tudjuk, mikor várható a gólya a Windsor-házban, az meg végképp a jövő zenéje, fiú vagy lány lesz-e a hercegi csemete. Ami nagyon valószínű: trónörökös lesz.

Az angolok eddig sem jártak rosszul a királynőkkel, és fiatal hercegi párt látva biztosan nem bánják, ha megint nő kerül majd egyszer a trónra. Ami könnyen előfordulhat, ugyanis Angliában megkezdődött az elavultnak és diszkriminatívnak tartott utódlási törvények módosítása. A reform, amely a 17–18. században érvénybe lépett törvényeket írna felül, lehetővé tenné, hogy Kate és Vilmos elsőszülött lánya is trónra kerülhessen.

II. Erzsébet 1953. óta uralkodik
II. Erzsébet 1953 óta uralkodik

A módosítást maga David Cameron kormányfő kezdeményezte a Brit Nemzetközösség 16 miniszterelnökéhez címzett hivatalos levelében. Ebben anomáliának nevezte, hogy a jelenlegi öröklési rendszer figyelmen kívül hagyja a nemek közötti egyenlőséget, és az idősebb nőket a fiatalabb férfitagok mögé sorolja az uralkodási rendben.

A brit miniszterelnök a vallási korlátozásokra vonatkozó szabályokon is változtatni akar, hogy trónra kerülhessenek azok a királyi családtagok is, akik nem római katolikus személlyel kötnek házasságot.

Még a hónap végén összeül Perthben a nemzetközösségi gyűlés, amelyhez a királynő, II. Erzsébet is csatlakozik, hogy megvitassák a tervezett reformokat.

Nagy-Britannia mindenkori uralkodója egyben a Brit Nemzetközösség 16 országának is államfője.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top