Aktuális

Október végére hétmilliárdan leszünk

A hónap végére a világ népessége elérheti a hétmilliárdot. Az évszázad végére pedig, ha ilyen ütemben folytatódik a növekedés, ez a szám meg is duplázódhat a szakemberek szerint.

A hétmilliárdodik gyerek valószínűleg a Távol-Keleten születik majd, itt a leggyorsabb ugyanis a populáció növekedése a világon. A Föld népessége egyébként alig több mint egy évtized alatt duzzadt egy egész milliárddal: 1999-ben érte el ugyanis a hatmilliárdot. A demográfusok 2050-re még 2,3 milliárddal nagyobb népességet saccolnak, ami azért érdekes, mert 1950-ben ennyien voltunk összesen a világon. Az ENSZ becslései szerint 2100-ra 15,8 milliárd ember fog élni a Földön.

Ázsia csendes-óceáni térségébe várják a hétmilliárdomodik gyereket
Ázsia csendes-óceáni térségébe várják
a hétmilliárdodik gyereket

A népességnövekedés az évtizedek során Nyugat-Európából Ázsiába és Afrikába helyeződött át, ezekben az országokban jelenleg a magas születési és alacsony halálozási arány a jellemző. A nyugati országokban nagyjából kiegyenlíti egymást a két adat: az alacsony születésszámmal viszonylag alacsony halálozási arány párosul, bár az élettartam növekedése miatt a népesség nő. Jelenleg a Földön a legtöbben Kínában (1,3 milliárdan) és Indiában (1,2 milliárdan) élnek.

Míg a világ számos országában a túlnépesedés, nálunk az alacsony születésszám a probléma. A magyar népesség folyamatosan csökken és – ahogy arról korábban írtunk – ez a folyamat még optimista forgatókönyvek szerint sem állítható meg. Sőt, a szakemberek egy érdekes kalkulációs rendszer segítségével a mai tendenciák alapján kiszámították, hogy az utolsó magyar nő 3150 körül születne, ami azt jelenti, hogy 3200-ra akár ki is halhat a magyar nép.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top