Aktuális

Végre felpróbálhatnak ruhákat az arab nők

Szomorú, de az számít áttörésnek 2012-ben, hogy a szaúdi nők ezentúl bemehetnek a próbafülkébe, és megnézhetik magukon a ruhát, amit meg szeretnének venni.

Az arab nők is használhatják végre a próbafülkéketMint azt korábban mi is megírtuk, a szaúdi ruhaüzletekben és fehérneműboltokban többségében férfi eladók dolgoztak eddig, a nők a vallási előírások miatt így csak férfi kísérettel mehettek vásárolni, és a próbafülkéket akkor sem használhatták. A vallási szabályok ugyanis kimondják, hogy nem vetkőzhetnek le olyan helyiségben, ahol idegen férfi tartózkodik, még akkor sem, ha az nem látja őket.

2006 óta a törvény lehetővé teszi ugyan, hogy ezekben az üzletekben női eladókat alkalmazzanak, ennek feltételei azonban annyira szigorúak – az üzlethelyiség ablakait például tökéletesen el kell fedni függönyökkel, az ajtóban pedig naphosszat egy férfi őrnek kell állnia, aki nem enged be más férfiakat az üzletbe –, hogy a tulajdonosok inkább továbbra is férfi eladókat vettek fel.

Az elmúlt években a helyi aktivisták többször is bojkottot szerveztek a férfi eladókat alkalmazó üzletek ellen, úgy tűnik, nem eredménytelenül. A kormány ugyanis úgy döntött, hogy e héttől kezdve a női ruházatot, fehérneműt és kozmetikumokat árusító boltokban csak és kizárólag női eladók dolgozhatnak. Ebből következőleg pedig a vásárlók végre használhatják majd a próbafülkéket. Az intézkedés nyomán férfi eladók tízezrei veszítették el a munkájukat, viszont máris 28 000 olyan nő kapott munkát, aki korábban lehetőség hiányában nem dolgozhatott.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top