Aktuális

16 évesen meghalt a számítógépes zseninek tartott kislány

Maga Bill Gates is gyászolja cége legfiatalabb szakértőjét, a 16 évesen tragikusan elhunyt kislányt.
Arfa Karim és Bill Gates 2006-ban
Arfa Karim és Bill Gates 2006-ban
Fotó: dailymail.co.uk

A fiatal pakisztáni komputerzseni egy epilepsziás roham szövődményeibe halt bele néhány nappal ezelőtt. Az okos kislány, Arfa Karim Randhawa családjának korábban maga Bill Gates ajánlotta fel, hogy kifizeti a lány amerikai kezelését.

Karim mindössze kilencéves volt, amikor 2005-ben nemzetközi hírnévre tett szert azután, hogy megkapta a Microsoft szakértői tanúsítványát, azt a címet, amely a számítógépes programok mestereinek jár. A kislányt kinevezése után Bill Gates meg is hívta egy személyes találkozóra Redmondba, ahol a legelismertebb szakembereket élőben is meggyőzte a tudásáról. 2006-ban pedig egyetlen pakisztániként vett részt egy, a Microsoft fejlesztői számára rendezett barcelonai konferencián.

Halála hírére a világ minden tájáról özönlöttek a részvétnyilvánítások, a temetésén pedig hazájának legmagasabb rangú államférfijai is részt vesznek. A fiatal lányra nemcsak hozzátartozói, de egész országa nagyon büszke. Pakisztán miniszterelnöke 2005-ben a legrangosabb tudományos kitüntetésben, a Fatimah Jinnah Aranymedál díjban részesítette. Hazájában emlékművet is emelnek majd a tiszteletére, sőt róla fogják elnevezni a Karacsiban létesített médiaközpontot is.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top