Aktuális

Újabb iskolák zártak be a rekordhidegben

Továbbra is az időjárás az úr az országban: a hó és a rendkívüli hideg sokak életét felforgatja. Utak váltak járhatatlanná, iskolák zártak be, nagyüzem a mentőknél – a héten még marad a készültség.

Újabb iskolák zártak be a rekord hidegbenGyanakodva figyeltük az enyhe telet novembertől januárig tartva attól, hogy hátravan még a neheze. Meg is jöttek a rekordmínuszok; jelenleg az idei tél leghidegebb napjait éljük: a héten –4, és –10 körüli lesz az országos átlaghőmérséklet, de éjszaka akár –24 fokosra is hűlhet a levegő. Kedden még sok helyen fog havazni, sőt erős hófúvás és 70 kilométer/órás erősségű széllökések miatt több megyére is elsőfokú riasztást adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat.

A-ból B-be

Egyszóval iszonyú hideg van, annyira, hogy a Tisza és mellékfolyói szinte teljes szakaszukon befagytak, a Dunán zajlik a jég, leálltak a kompok, helyettük jégtörő hajók dolgoznak. A szárazföldi közlekedés sem vidámabb: Borsod-Abaúj-Zemplén megyében több út járhatatlanná vált a magas hó miatt, kamionok

50 éves rekordok
Több mint félszáz éves nappali hidegrekordok dőltek meg a hétvégén. Február 4-én a mostanáig legalacsonyabb maximum-hőmérsékletet 1950-ben, Nyíregyházán mérték, akkor mínusz 12,5 Celsius-fokot mutatott a skála. Ehhez képest most szombaton, szintén Nyíregyházán mínusz 13,2 fokot mértek. A február 5-ei legalacsonyabb maximumrekord mostanáig mínusz 9,8 fok volt (1956-ban Orosháza). Most vasárnap Nyíregyházán viszont a maximum-hőmérséklet mínusz 11,3 Celsius-fok volt.

akadnak el, autók csúsznak össze (kedd reggelig 270 embert mentettek ki 140 elakadt, balesetet szenvedett járműből), hat falu megközelíthetetlen. Ezzel együtt sok helyen a suli is, így egyre több általános iskolában rendelnek el tanítási szünetet – főként Baranyában és  Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. Nemcsak a közlekedés miatt persze, hanem mert így nem kell fűteni, nem mennek el százezrek a gázra – az órákat persze bepótolják majd melegebb napokon. Nemcsak a kicsikre vigyáznak, a Szegedi Tudományegyetemen is fontolgatták a bezárás lehetőségét: végül megtartják az előadásokat, de igazoltnak tekintik azok hiányzását, akik nem tudták magukat átvágni a hóakadályokon.

A MÁV és a Volánbusz képviselői állítják: rajtuk ez nem múlik. Tény, hogy javult a helyzet az ország vasúthálózatán, már nincs annyi késés, mint hétvégén. A vasúttársaság dolgozói éjszaka is tisztítják a váltóberendezéseket. A Volán-társaságok már ősszel előkészíttették autóbuszaikat a téli időjárási körülményekre – közölte illetékesük – jelentős késésekre csak az útviszonyok, balesetek miatt lehet számítani.

Éjjel-nappal dolgoznak a mentők

Újabb iskolák zártak be a rekord hidegbenSajnos vannak ennél nagyobb veszteségek is: a hideg idő miatt tizenkét ember vesztette életét az elmúlt három napban. Hogy minél kevesebb áldozat legyen, a katasztrófavédelem és a rendőrség emberei a szociális munkásokkal együtt járják a városokat, falvakat, tanyákat; közleményük szerint eddig több száz embert mentettek meg a fagyhaláltól – hajléktalanokat és időseket hoztak ki fűtetlen házakból és vittek melegedőbe. A meglévő hajléktalanszállók persze nem elegendők erre, ezért az önkormányzatok sok helyen megnyitottak épületeket a rászorulóknak (polgármesteri hivatalban, művelődési házban, iskolában, pályaudvaron), de több kórház is segít: a budapesti Honvéd Kórház például huszonhat embernek tud menedéket és hideg vacsorát adni.

Fagyási sérülések (orr-, fül- és lábujjfagyás) és közúti balesetek miatt így is több mint száz ember szorult orvosi ellátásra hétvége óta az országban. A hó mellett a szén-monoxid a másik veszélyforrás: már negyvenhárom helyszínen kellett sürgősen beavatkozni mérgezés miatt. Összesen 743 mentőegység, hatvan terepjáró-adottságú mentőautó és hét mentőhelikopter áll készenlétben.

Újabb iskolák zártak be a rekord hidegbenA Balatonból korcsolyapálya lesz

Rengeteg rendezvény maradt el a diplomaosztókon át a téltemető fesztiválokig, de leállt a Hollóházi Porcelángyár működése is. Sorra nyitnak viszont a jégpályák, a hétvégére a Balaton is tükörsima lesz, a jég jelenleg 5-11 centiméteres. Már több önkormányzat is jelezte, hogy hétvégére pályát nyitnának. Ez persze nem azt jelenti, hogy terepjáróval is a jégre lehet menni – bár a balatonakarattyai strandnál hét ember is volt, aki így gondolta. 2012. február 6-án este két Hummer luxusautó szakadt a vízbe a parttól 30 méterre. A vezetők ellen szabálysértési eljárás indul.

A többségnek azonban ennél sokkal nagyobb gondja van – mások segíteni igyekeznek. Újra dolgozik a Mikulásgyár; önkéntesei hálózsákokat, takarókat gyűjtenek, és az adományokat az éjszakai fagyok elől menedéket nyújtó szállókra juttatják el. Európában a mienknél is rosszabb a helyzet: a fagy eddig már 360 ember életét követelte. Enyhülésre azonban még nem számíthatunk; bár szerdán már komoly csapadék már nem várható, az extrém hideg marad.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top