nlc.hu
Aktuális
Tudod, mikor romlik meg egy rúzs? – Fontos tények a kozmetikumok szavatosságáról

Tudod, mikor romlik meg egy rúzs? – Fontos tények a kozmetikumok szavatosságáról

Árgus szemekkel figyeljük a felvágottakon vagy a joghurtokon szereplő lejárati időt – ugyanakkor a kozmetikumainkkal sokkal engedékenyebbek vagyunk. Pedig nem árt az óvatosság, mert a szavatossági idők túllépése ez esetben szó szerint a bőrünkre megy.

– Vannak, akik minden különösebb gond nélkül megússzák a lejárt kozmetikumok használatát, míg másoknál ez csúnya elváltozásokat eredményez, akár nagyon súlyos bőrtüneteket is – magyarázza dr. Nagy Éva bőrgyógyász. – A romlott krém használatát követően gyakran csak napok múlva jelentkeznek a szokatlan panaszok: kipirosodik, begyullad az arcbőr, amit kellemetlen, égő, viszkető érzés kísér.

16 fontos tény a kozmetikumok szavatosságáról

Hogyan hosszabbítható meg a szavatosság?

Az Európai Unió kozmetikai irányelvei alapján minden 30 hónapnál rövidebb ideig szavatos kozmetikum csomagolásán kötelező szerepelnie a „felbontást követő szavatosság” ábrájának – ez egy nyitott tégely, benne számmal és M (month = hónap) jelöléssel. Az ábra arról tájékoztat, hogy a felbontást követően mennyi ideig használható biztonsággal a termék. Vagyis ha a kis rajzolt tégelyben 12M megjelölést találunk, akkor kibontástól számítva 12 hónapig használhatjuk a készítményt. Szépítőszereinket száraz, hűvös helyen tartsuk, de ne a hűtőben, mivel a hideg is okozhat minőségi problémákat.

Ha romlott, visszavihetjük

Arra, hogy a szállítás és tárolás a megfelelő körülmények közt történik, és a polcra kerülő termék friss, maga a gyártó vállal garanciát, hivatalos viszonteladóinál rendszeres ellenőrzést végez. Ha a kozmetikum megromlott, a blokk ellenében az árut a vásárlás helyén kötelesek visszavenni. Ha nem találjuk a terméken az említett nyitott tégely szimbólumot, az azt is jelentheti, hogy nem legális származású az áru – így a gyártó garanciája sem vonatkozik a termékre, s a legrosszabb esetben megtévesztő hamisítványról van szó. Ezért sem érdemes piacokon, aluljárókban „márkás” kozmetikumokat vásárolni – még ha vonzó is az alacsonyabb ár.

Óvatosan a natúr kozmetikumokkal!

A házilag készített, természetes szépségápolók hamarabb megromlanak, mivel nem tartalmaznak konzerválószereket. A legértékesebb natúr kozmetikumok is árthatnak a bőrnek, ha baktériumokkal szennyeződnek és már nem csíramentesek. Többek között ez az oka annak is, hogy a bőrgyógyászatban használt, konzerválóanyagot nem tartalmazó kenőcsöket kis mennyiségekben írják fel, és csupán rövid ideig használhatóak a megbontott készítmények.

Szemhéjtus
A szemhéjtus szavatossági ideje mindössze három hónap.

Arckrém
A tégelyes krémek általában csak fél évig használhatók, az ujjunkkal ugyanis könnyedén belevihetjük a szennyeződést. Ezért érdemes spatulát használni! A tubusos krémek akár kilenc hónapig is bírják. A leghosszabb ideig a légmentesen lezárt, pumpás változat használható, két-három évig is megőrzi állagát. Ha a krém zsíros és vizes alkotóelemei különválnak, vagy kellemetlen szagú, természetesen dobjuk ki.

Folyékony alapozó
A folyékony alapozót és a korrektort elvileg hathavonta kellene cserélni, mert a benne található anyagok vesztenek a minőségükből. Az alapozó élettartama meghosszabbítható, ha rendszeresen megtisztítjuk a kupakját és a hűtőszekrényben tároljuk, a meleg ugyanis roncsolja az adalékanyagokat.

Szempillaspirál
Mindössze fél évig használhatjuk. Utána elkezd beszáradni, és a baktériumok is könnyen megtelepedhetnek benne. Sminkeléskor ne „mártogassuk” a spirálkefét a festékbe, mivel ezzel levegőt és baktériumokat pumpálunk a szempillaspirálba. Használat után mindig gondosan zárjuk vissza a tubust.

Testápoló
Hűvös helyen tovább bírja, de meleg, nedves fürdőszobában is eláll fél évig.

Napozókrém
Bontatlanul 1 évig jó. A maradék napozókrémet viszont nem érdemes a következő szezonra tartogatni, mert fényvédőtartalma a következő nyárra elbomlik. Csak akkor tartsuk meg, ha nem bontottuk fel.


Parfüm

Minél nagyobb az alkoholtartalma, annál hosszabb ideig őrzi meg eredeti illatát. Ettől függetlenül a parfümöket ajánlatos egy éven belül, az eau de toilette-eket és az eau de parfümöket két éven belül elhasználni.

Arctisztító
A tisztítótejek szavatossági ideje két év, ám a habzó arclemosók és alkoholtartalmú arctonikok három évig is jók.

Körömlakk
Ha felkenés után hólyagosodik vagy nehezen szárad, valószínűleg régi. Növelhetjük használati idejét, ha sötét, hűvös helyen tároljuk. Egy év után mindenképp számíthatunk minőségromlásra.

Szemhéjfesték
A púder állagú szemhéjfestékek két évig sem veszítenek minőségükből, de az ecsetet, amellyel felvisszük, rendszeresen tisztítani kell. A krémes állagú szemhéjfestéket 18 hónapnál tovább ne használjuk, mert könnyen elszaporodnak benne a baktériumok.

Tusfürdő, habfürdő, testradír, sampon

Két évig is jók, de vigyázzunk, ha víz kerül a flakonokba, jóval hamarabb tönkremennek.

Rúzs
Minél magasabb a zsírtartalma, annál gyorsabban megromlik, mivel a benne található növényi viaszok, olajok vagy állati eredetű zsírszármazékok megavasodhatnak. A rúzs ilyenkor kellemetlen szagú, és allergiás reakciót válthat ki. Általában három évig szabad használni a rúzsokat, utána jobb, ha kidobjuk.

Szemceruza, szájkontúrceruza
A ceruzák olajtartalma alacsony, ezért akár három évig is eltarthatók.

Dezodor
A dezodoroknak van a leghosszabb eltarthatóságuk, addig használhatjuk, amíg ki nem fogynak, esetleg kiszáradnak.

Önbarnító
A barnítótermékek legnagyobb ellensége a levegő, mert azzal érintkezve hatóanyagai oxidálódnak. Használat után jól zárjuk vissza őket.

Púder
Semmi romlandó anyagot nem tartalmaz, ezért akár évekig lehet használni.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top