Aktuális

Zsiráfcsontokat ástak ki az Állatkertben

Váratlan leletre bukkantak árokásás közben a Fővárosi Állat- és Növénykertben. Legalább hetven éve pihentek a föld mélyében azok a zsiráfcsontok, amelyek egy Szahib nevű zsiráfhoz tartozhattak még a második világháború idején.
Szidi és Szahib
Szidi és Szahib

„A jobb mellső lábának csontjai kerültek elő: az ujjpercek nagy része, az elülső lábközépcsont, az elülső lábtőcsontok, az alkarcsont és a felkarcsont alsó végdarabja” – sorolja Hanga Zoltán, az Állatkert szóvivője pénteki közleményében, mit is találtak felújítás közben, teljesen véletlenül.

Szinte az állatkert összes állata elpusztult Budapest második világháborús ostroma alatt: kétezer állatból csak 15 maradt életben – a repeszek, robbanások végeztek velük, na és persze a takarmányhiány, de sok állatot egyszerűen megettek a környék éhes lakói.

1944. szeptember 13-án éjszaka súlyos légitámadás érte Budapestet, telitalálatot kapott a Zsiráfház, aminek két lakója – Szidi és Szahib – azonnal elpusztult. A most előkerült csontok minden bizonnyal a két zsiráf valamelyikétől származnak.

„Ránézésre ugyan a csontokból nem lehet megállapítani az állat nemét, de a csontok mérete alapján valószínű, hogy a hím állathoz tartoztak” – tette hozzá Hanga Zoltán.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top