Aktuális

Szétdolgozzuk magunkat, de eredménytelenül

A magyarok sokkal többet hajtanak, mint a legtöbb európai, mégis mi vagyunk az egyik legkevésbé hatékonyak.

Szétdolgozzuk magunkat, de nincs eredményeA válság óta a magyar gazdaság is egyre cudarabbul áll, de annyi biztos, hogy ezt nem a dolgozó emberek lustasága okozza. Tízes toplistában foglalta össze a BBC az OECD adatai alapján, hogy melyik európai országban hány órát dolgoznak, és hol a legtöbb az elvégzett munka eredménye.

Az eredmény láttán erősen foghatjuk a fejünket, ugyanis hiába töltjük a második legtöbb időt munkában, egyúttal mi vagyunk a második legkevésbé hatékonyak is. Az utóbbi adatot a GDP alapján számították ki úgy, hogy azt elosztották a dolgozó emberek számával.  Ez azt árulja el, hogy az országban összesen előállított javakból mennyit termel meg egy ember.

Csak a görögök rosszabbak nálunk

 A legtöbb ledolgozott óra  A leghatékonyabb  A legkevesebb ledolgozott óra  A legkevésbé hatékony
 Görögország  Luxemburg  Hollandia  Lengyelország
 Magyarország  Norvégia  Németország  Magyarország
 Lengyelország  Írország  Norvégia  Törökország
 Észtország  Belgium  Franciaország  Észtország
 Törökország  Hollandia  Dánia  Csehország
 Csehország  Franciaország  Írország  Portugália
 Olaszország  Németország  Belgium  Szlovákia
 Szlovákia  Dánia  Ausztria  Görögország
 Portugália  Svédország  Luxemburg  Szlovénia
 Izland  Dánia  Svédország  Izland

Hatékonyságban a csőd szélén táncoló Görögország is megelőz minket, viszont nagy ennek az ára, ők robotolnak legtöbbet egész Európában. Rosszul állnak még a lengyelek és a törökök is. Érdekes, hogy a legkevesebb munkaórát a hollandok húzzák le, és így is ők az ötödik leghatékonyabbak, de más országoknál is fordítottnak tűnik a viszony a ledolgozott órák és a megtermelt javak között.

A legfrissebb állásokért kattints ide!
A legfrissebb állásokért
kattints ide!

A különbségek részben abból adódnak, hogy a görögök például sokkal ritkábban mennek szabadságra és kevesebbet maradnak otthon betegen vagy szülés után. A munkaórák száma attól is magasabb, hogy hozzánk hasonlóan náluk is nagyon ritka, hogy valakit részmunkaidőben foglalkoztassanak. A rossz hatékonyság okai közé tartozik, hogy viszonylag kevesen dolgoznak a munkaképes korú lakosságból. A németek viszont attól is lehetnek ilyen jók, hogy a mezőgazdaságban például sokkal kevesebben dolgoznak, viszont jobban elterjedt a modern technológiák használata.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top