Aktuális

Mitől magyar igazán a magyar?

Amíg a politikusok a parlamentben arról vitáznak, mitől hungarikum a hungarikum, ismert embereket kérdeztünk, nekik mi az igazán magyar, és persze a szerkesztőségünk is megmondta a magáét…

Soma állandó szerzőnk

Hát persze, hogy a magyar nő! Az életereje, a vagánysága, az energiája. Nem véletlen, hogy rúdtáncban is élen járunk. Jöjjenek csak ide a külföldi férfiak, gyönyörködjenek a magyar nőben, egyék a fantasztikus főztjét, nézzék, ahogy táncol!

Mitől magyar igazán a magyar?Tilla műsorvezető

A magyar pirospaprika egyszerűen utánozhatatlan! Egyszer Párizsban paprikás krumplit csináltam, és egy arab fűszeresnél vettem pirospaprikát, még jól is nézett ki, de aztán amikor megkóstoltuk, nem hozta a „magyar pirospaprikaízt”.

Yoshi Bharat

Nekem a magyar nyelv, mi más?! Annyira benne van a magyar nép karaktere, humora. Magyarul viccelni, az nagyon hungarikum. Én másfél év után mertem elengedni egy szóviccet magyarul, nem olyan nagy vicc, de elmondom, mert akkor örültem, hogy kitaláltam – bábszínház helyett lábszínház…

Scherer Péter színész

József Attila igazi hungarikum! Minden, amit írt, csodálatos. Néhányszor próbáltam külföldi barátaimnak lefordítani, de hát lehetetlen. Ha mondhatok még egyet, akkor azért a katasztrofális budapesti közlekedést mint hungarikumot nem hagynám ki.

Novák Péter – zenész, műsorvezető

Mitől magyar igazán a magyar?Szeretni, gyűlölni egyaránt lehet minket, főleg manapság, de kulturális gyökereink tagadhatatlanul kuriózumszámba mennek, hála a Kárpát-medence soknemzetiségű hagyományainak. Tehát ha hungarikum, én a népművészetre szavazok! Gondoljunk bele: csak a zenében százezres nagyságrendű a motívumkincsünk, több tízmilliós európai nyelvterületek tradícióin túlmutatva. Számtalan dialektus, forma, stílus tárháza néhány négyzetkilométeren – na erre érdemes lenne odafigyelni! Nekünk, magyaroknak is…

Németh Juci énekesnő

Éppen itt van az asztalomon egy szépen hímzett terítő, amit egy nagyon kedves nénitől kaptam. Szép színes tulipánokkal és rózsákkal – nekem ez a hungarikum.

Segal Viktor séf

Egyértelműen a lecsó! Persze a legjobb paprikából, paradicsomból, hagymából. Én akár franciáknak, akár ázsiaiaknak főztem eddig, mindig elsöprő sikert arattam vele.

Mitől magyar igazán a magyar?Peller Mariann műsorvezető

A matyó hímzés hungarikum. Főleg mostanában, „újrahasznosítva” farmeron, pólón vagy sapkán hordva ezeket a régi hímzéseket: igazi magyar különlegesség.

Balázs Enikő szerkesztő (Nők Lapja Café)

Hát a Sziget! Ott vagy a vízparton, egy hatalmas réten, mintha kiszakadnál a városból, pedig nem. Ráadásul nálunk van a legjobb sült kolbász, kürtős kalács, Tokaji bor, na és Fény.

Czvitkovits Judit szerkesztő (Nők Lapja Café) 

 
A hungarikumról nekem egyből az Unicum jut eszembe, ez az egyik legjobb alkohol – a világon.

Strommer Nóra szerkesztő (Nők Lapja Café)

Ha már választani kell, akkor legyen a mudi mint magyar kutyafajta, mert okos, szőrös, és aranyosan dugja ki a rózsaszín nyelvét. Ráadásul állítólag az Anyám tyúkjában szereplő Morzsi is mudi, mivel egyedül ez a pásztorkutya tudja hegyezni a fülét.

Mitől magyar igazán a magyar?Kempf Zita szerkesztő (Nők Lapja Café)

A sorok értelmezési képességének teljes hiánya: csak itthon van az, hogy nincs rá szabály, hogy ha több ablak van egy ügyintézési helyiségben, akkor mindenki egy sorba áll, és amelyik felszabadul, az győz, vagy mindegyikhez külön kell állni – ebben képtelenek vagyunk konszenzusra jutni. De hogy jót is mondjak: vitán felül a romkocsmák – eredeti ötlet, és még hasznos is.

Pácsonyi Daniella szerkesztő (Nők Lapja Café)

A fröccs egyértelműen hungarikum persze, mert csak a Kárpát-medencében oltja igazán a szomjúságot, máshol nem működik!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top