Aktuális

Átvilágításon esnek át a bölcsisek

Sok kisgyermekes családnak már most több ezer forintot kell fizetnie a bölcsődei gondozásért. Lehet mentesülni a kötelezettség alól, de a kedvezményt nem adják könnyen.

Átvilágításon esnek át a bölcsisekA kisgyermekesek tavaly év vége óta szoktathatják magukat a gondolathoz, hogy fizetni kell a bölcsődei ellátásért; nemcsak az étkezésért, de a gondozásért is.
És persze ebből a szempontból sem mindegy, hogy az ország melyik szegletébe születtünk – mindenhol más és más a „fejpénz”, sőt van, ahol egyáltalán nem lesz.

A kormányrendelet ugyanis lehetőséget ad erre a fedezeti módra, ám az egyes önkormányzatokra bízza, hogy kitől és mennyi pénzt kérnek. A legtöbb település pedig valóban különbséget tesz tehetősebb és rászorulóbbak között.  Egy biztos: a térítési díj nem lehet több az egy főre eső nettó jövedelem 25 százalékánál, és mindenütt ingyen jár a bölcsőde a három vagy több, illetve a tartósan beteg vagy fogyatékos gyermeket nevelő családoknak.

A másik véglet a 18 900 forint: ez a legmagasabb összeg, amit el lehet kérni, ha a szülők havi keresete összesen több, mint négyszázezer forint. Az átlagos díj ezer és háromezer forint közötti.
Erre rá is szorul a legtöbb bölcsőde, hiszen a működtetésre adott állami normatíva egyre csökken. Sokkal tovább azonban nem emelhetik a díjat, hiszen akár pár ezer forintos többlet miatt is előfordulhat, hogy sokan inkább nem viszik bölcsibe a kicsiket.

Mindenütt lehet ugyan felmentést kérni a fizetési kötelezettség alól, ám egész komoly „átvilágításon” kell átesnie annak, aki így tesz. A jövedelemigazoláson kívül sok helyen vagyonnyilatkozatot is kérnek azoktól, akik beíratnák gyermeküket. Ebben fel kell sorolni a család teljes ingó és ingatlan vagyonát, valamint az összes bevételi forrását és rendszeres kiadásait. A hírek szerint ugyanakkor nem veszik figyelembe a lakáshitelterheket. Sovány vigasz, hogy a szolgáltatás igénybevétele, és így az adatközlés is önkéntes, és valóságtartalmukat nem ellenőrzik.

A legtöbb településeken már bevezették a gondozási díjat, sok helyen azonban csak a költségvetés elfogadása után döntenek erről. Az viszont már most tudható, hogy csak minden huszadik intézmény mond le az új bevételi forrásról, úgyhogy a legtöbb kisgyerekes család már most készítheti a pénztárcáját.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top