Aktuális

Évszázados melegrekord dőlt meg!

Hihetetlen, de minden idők hőmérsékleteit múlta felül már most ez az április végi hosszú hétvége. Tanúsíthatjuk – tényleg nagyon meleg van!

Jövő héten jön a nyár!Hihetetlen, de április végén 32,9 fokot mértek az országban! Tiszavasváriból küldte ezt az észlelést az Időkép automatája, de minden megyében 30 fok körüli nyári kánikula tombolt a hosszú hétvége első napján. 

Több rekord is megdőlt, az Országos Meteorológiai Szolgálat hivatalos tájékoztatása szerint Körösszakálon például 31,3 °C-ot mértek, így több mint 1 °C-kal megdőlt az 1947-ben Pécsen mért hőmérsékleti rekord. Ennek mértékét is felülmúlta Budapest: 30,5 °C-ig emelkedett a hőmérséklet, azaz több mint 2 °C-kal dőlt meg a korábbi rekord (28,3 °C), melyet 1992-ben jegyeztek fel.

De ez még nem minden! Szombat délután hivatalosan is megdőlt a napi melegrekord, Nyíregyházán 30,0 fokot mértek a hőmérők. Ezzel egy 65 évvel ezelőtt mért pécsi mérést sikerült lekörözni, akkor 29,9 fok volt a maximum. A Nők Lapja Café ezt persze előre tudta

Az áprilisi nyárban van még tartalék, meteorológusok szerint a levegő tovább melegszik, így várhatóan nem a most mért eredmények adják a meleghullám végleges rekordját.

A vasárnapi és a hétfői országos rekord Magyarországon egyforma: 29,9 fok, előbbit egy 1934-es fővárosi, utóbbit egy 2003-as kisvárdai mérés tartja. Úgyhogy hajrá Budapest, hajrá Kisvárda – mi bízunk bennetek!
Homokszentgyörgynek még inkább össze kell szednie magát, ha bajnok akar lenni, ott 30,4 fok a keddi csúcs, ezt még a dicsőséges 1977-es évben produkálta a település – szép volt Homokszentgyörgy!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top