Aktuális

A háztartásbeli anyák hajlamosabbak a depresszióra?

Hogy létezik, hogy a háztartásbeli anyák kevésbé boldogok, sőt nagyobb valószínűséggel válnak depresszióssá, mint akik dolgoznak?

Az elzártság gyilkos hatású lehet
Az elzártság gyilkos hatású lehet

Egy friss amerikai tanulmány kimutatta, hogy azok az anyák, akik a gyereknevelést és a háztartást „főállásban” választották, nem olyan boldogok, mint azok, akik dolgozni járnak. A Gallup intézet felmérése szerint ezek a nők több negatív érzelmet – aggódás, szomorúság, stressz, düh – élnek meg.

A kutatásban több mint hatvanezren vettek részt (18 és 64 év közöttiek). A megkérdezettek 41 százaléka számolt be gyakori szorongásokról, míg a dolgozóknál csak 34 százalék volt ez az arány. Az „otthonülőket” depresszióval is nagyobb számban kezelték (csaknem minden harmadik anyát), 26 százalékuk pedig azt mondta, hogy kimondottan szomorúnak érzi magát.

De az igazán meglepő az, hogy a hagyományos női szerepeknél maradók ha csak kicsivel is, de stresszesebbek a munkába járóknál: előbbi csoportban 50%, az aktívak között 48% az idegeskedők aránya.

Az izoláció, vagyis az elzártság gyilkos hatású lehet – kommentálta az eredményt dr. Ludwig Robi, New York-i pszichoterapeuta. Minél inkább egyedül vagyunk, annál inkább koncentrálunk azokra a dolgokra, amikkel nem vagyunk elégedettek az életünkben. Sokan befelé fordulnak, és egyfajta önmarcangoló attitűdöt alakítanak ki. Mellette ott a leterheltség, hiszen a házimunkának jóformán soha nincs vége.”

Kisgyerekesek, háztartásbeliek, ti hogy vagytok ezzel? Létezik a békés, boldog 24 órás otthonlét?

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top