Aktuális

Miért zár be az óvoda nyáron?

Az óvodákban is van nyári szünet, van, ahol több, mint egy hónap. A szülők meg törhetik a fejüket, hova tegyék a gyereket. Mi a megoldás?

Miért zár be az óvoda nyáron?„Nincsenek rá konkrét szabályok, a fenntartó, az önkormányzatok döntik el, hogy egy óvoda mikor és mennyi időre zárja be nyáron a kaput”– mondja a Nők Lapja Café kérdésére Fábián Katalin, a Magyar Óvodapedagógusok Egyesületének elnöke.

Van olyan ovi, ahol csak 3 hét – igaz az sem túl rövid –, de van olyan is, ahol másfél hónapra bezár az óvoda. „A hat hetet azért egy kicsit soknak tartom – teszi hozzá Fábián Katalin. – Már áprilisban–májusban felmérik, valahol előbb, melyik szülő nem tudja hova tenni a gyerekét a szünet idejére, és az egy körzetben lévő óvodák közül valamelyik mindig nyitva van, egyszerre nem zárhat be az összes” – magyarázza az egyesület elnöke. Szerinte az is igaz, hogy a legtöbb szülő ezt nem veszi igénybe, mert nem szívesen viszi ismeretlen közegbe a gyerekét. „Megértem, mert szakmai szempontból is jobb a gyereknek a saját óvó nénijével” – teszi hozzá Fábián Katalin. A szünet alatt egyébként nagytakarítás van az óvodákban, jobb esetben ki is festik, illetve ilyenkor mennek az óvónénik és a többi dolgozó szabadságra.

Fizetős napközi

Andi kisfia, a 4 éves Levente egy 13. kerületi óvodába jár, ami három hétre zár be. „Egy hétig vidéken lesz a nyugdíjas anyukámmal, igaz, ő is dolgozik, de megoldotta. A következő két hétben pedig a férjem vigyáz majd rá, aki éppen munkát keres” – magyarázza az anyuka. A 3 hetes szünet után is összevont csoportok lesznek az óvodában, de olyankor Andi nem szívesen adja be a kisfiát, mert túl sokan vannak, és Levente rosszul érzi magát, ha nincsenek körülötte ismerős arcok. „Ez még nagy dilemma, de van a közelben egy családi napközi, ahova egyébként fejlesztőmozgás-órára szoktunk járni, és tudom, hogy szereti a gyerek, jól érzi ott magát.” Ha minden kötél szakad, akkor Andiék inkább kifizetik a napi nagyjából 3000 forintot a magánnapköziért, mint hogy összevont csoportba járjon Levente, amit nem szeret.

Ki kell sakkozni

Most először szembesül a problémával Csilla, aki két ikerfiú anyukája. „Kötetlen a munkaidőm, de így is sokat kell dolgoznom, a férjem is dolgozik, és másfél hónapra zár be az óvoda.” Csilláék úgy próbálják megoldani, hogy heti beosztást készítenek: két napot ő lesz az ikrekkel, kettőt-hármat a nagyszülőknél lesznek, hétvégén pedig ő dolgozik, a férje pedig vigyáz a gyerekekre. „Szükség esetén bébiszitter szóba jöhet, de tényleg csak végszükség esetén” – teszi hozzá az ikres anyuka.

Legalább együtt vagyunk

Attila elvált, és egyedül neveli a négyéves kisfiát. „Az óvodai szünetben egy hetet az anyukájával van a kisfiam, egy hetet pedig velem, akkor legalább nyugodtan együtt tudunk lenni.” A szünet után Attila sem viszi vissza az óvodába a gyereket, mert a 18. kerületi óvodában is összevont csoportok vannak, és inkább a nagyszülőknél tölti a nyár többé részét a kisfiú. „Anyukám például németül tanítja nyáron, aminek nagyon örülök.”

Nagyszülősök előnyben

„Van, ahol az apuka és az anyuka egymás utáni héten veszi ki a szabadságát, hogy valaki tudjon a gyerekkel lenni, nekem nagy szerencsém van, mert két nagymamára és két nagypapára bízhatom a gyerekeket az óvodai szünet idejére, ami 3 hét lesz” – mondja a Győr-Moson-Sopron megyei Téten élő Szilvia, akinek két óvodás gyereke van. A fiatal anyuka pont nyáron megy vissza dolgozni, és örül, hogy nem kell rögtön szabadságot kivennie.

Nektek is ilyen sokat kell szervezni, hova tegyétek a gyereket? Vannak jó tippjeitek? Osszátok meg a többiekkel és persze a Nők Lapja Caféval!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top