Csirkés-brokkolis-burgonyás torta háromféle sajttal
Hozzávalók 4 személyre:
- 1 fej brokkoli
- 40 dkg burgonya
- 50 dkg csirkemell
- olaj
- 20 dkg trappista sajt
- 5 dkg márványsajt
- 5 dkg füstölt sajt
- 1 evőkanál liszt
- 2 dl tejszín
- só, bors
- 1 gerezd fokhagyma
- 5 szál kakukkfű
A brokkolit rózsáira szedjük, sós, forrásban lévő vízben pár perc alatt leforrázzuk, majd félretesszük. A megpucolt burgonyát 1×1 cm-es kockákra vágjuk, sós vízben majdnem puhára megfőzzük, leszűrjük és félretesszük. A csirkemellfiléből 2×2 cm-es kockákat vágunk, sózzuk, és egy teflonserpenyőben kevés olajon elősütjük. A trappista sajt felét és a többi sajtot lereszeljük. Egy kis lábosban kevés olajon megpirítjuk a lisztet, majd hozzáadjuk a tejszínt és 1 dl vizet. Összeforraljuk, beleszórjuk a reszelt sajtokat, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát és a kakukkfüvet. A brokkolit, a burgonyát és a csirkét egy csatos tortaformába szórjuk, majd ráöntjük a sajtos mártást. A tetejére reszeljük a megmaradt trappistát, és 160 fokos sütőben 20 percig sütjük.
Gomolyasajttal töltött fasírt
Hozzávalók 4-6 személyre:
- 90 dkg darált sertéslapocka
- 10 dkg magozott olívabogyó
- 1 csokor petrezselyem
- só, bors, oregánó, majoránna
- 1 gerezd fokhagyma
- 30 dkg gomolyasajt
- 1 darab piros kaliforniai paprika
- kevés olaj
A sertéshúst ledaráljuk, keverőtálba tesszük. Az olívabogyót apróra, a petrezselymet finomra vágjuk, majd a darált húshoz keverjük. Sózzuk, borsozzuk, a zúzott fokhagymával, majoránnával és oregánóval ízesítjük. Jól összedolgozzuk, majd egy darab frissen tartó fóliára helyezzük úgy, hogy nagy téglalapot formázzon. (A fólia legyen nagyobb, mint a húskeverék.) Egy másik fóliával befedjük, és klopfolóval vagy nyújtófával 4 mm vastagra nyújtjuk. A sajtból 1 cm vastag csíkokat vágunk, majd a kinyújtott hús közepébe tesszük. Mellé helyezzük a csíkokra vágott paprikát, majd a két oldalát kicsit behajtjuk, és a fólia segítségével feltekerjük a húst. A feltekert húst egy kicsit oda-vissza görgetve eldolgozzuk a végét. Tepsibe emeljük, a tetejét bekenjük olajjal, majd 170 fokos sütőben kb. 40 percet sütjük. Paradicsomsalátával nagyon finom.
Sertéskarajjal töltött cukkini fetával
Hozzávalók 4 személyre:
- 30 dkg sertéskaraj
- 1 fej vöröshagyma
- olaj
- só
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 csokor bazsalikom
- 4 szál borsikafű
- 6 darab cukkini
- 20 dkg főtt rizs
- 10 dkg feta sajt
A karajt nagyon vékony csíkokra szeleteljük (kb. 3 cm hosszú, 4 mm vastag). A vöröshagymát finomra vágjuk, és egy serpenyőben kevés olajon pirítani kezdjük. Mielőtt elszíneződne, kevés vizet adunk hozzá (kb. 2 cl), és dinszteljük. Amikor a víz elpárolgott, beletesszük a felcsíkozott húst, és együtt pirítjuk tovább. Sózzuk, a zúzott fokhagymával, vágott bazsalikomlevéllel és borsikafűvel ízesítjük. Amikor a hús elvesztette a nyers színét, hozzáadjuk a főtt rizst, összeforgatjuk. Közben a cukkinit félbevágjuk, a belét kivájjuk, majd pár csepp olajat öntünk bele, és a sütőpapírral fedett tepsire tesszük. 180 fokon elősütjük egy kicsit (kb. 4-5 percet). Az elősült cukkinit megtöltjük a rizses töltelékkel, majd a tetejére reszeljük a feta sajtot. További 10 percig sütjük 180 fokon, majd tálaljuk.