Aktuális

“Őrült pazarlás folyik a szupermarketekben!”

Az élelmiszerek harmadát kidobjuk – ez az egész dél-afrikai térség gabonatermelésének felel meg. Soma különvéleménye.

A hír: Az élelmiszerek pocsékolása ellen indított „Save food” elnevezéssel akciót az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezete. A FAO adatai szerint évente az előállított élelmiszerek hozzávetőleg egyharmada, azaz 1,3 milliárd tonna megy veszendőbe világszerte, ennek értéke nagyjából egymilliárd dollár. Ha ennek csak egynegyedét meg lehetne menteni, akkor az 900 millió éhezőnek enyhítené a problémáit. A tehetős országok évente annyi élelmiszert pocsékolnak el (222 millió tonna), amennyi az egész szubszaharai Afrika éves termelése.

SomaSoma véleménye: Hurrá, hurrá, na végre! Évek óta nézem a nagy áruházakban (mindegy, melyiket mondanám, a helyzet mindegyikben ugyanaz), hogy vajon mi lesz azzal a rengeteg romlandó áruval, amivel mindig tele vannak a sorok?
Meg is szoktam kérdezni az eladókat, pénztárosokat, akik mindig azt a választ adják, hogy a szavatosság lejárta után ez mind megy a szemétbe.
A város szélén – ahol lakom – közvetlenül egymással szemben, illetve egy mellette, három óriás áruház is van.  Néhány kilométeres körzetben másik három. Már a második áruház építését sem akartam elhinni, a harmadiknál még hüledeztem, a továbbiakban azt mondtam: ez a fajta kapzsi, eszetlen terjeszkedés már ép ésszel fel nem fogható. Egymást fogják felzabálni.

Épp tegnap vásároltam abban, amelyik elkezdett tönkremenni, és átvette egy másik áruházlánc. Bizony az eddigi tömött polcok igen szellősek lettek, de még mindig óriási a választék. Ám az emberek megszokták ezt a pazarló felhalmozást, és a sorok közt magam hallottam azt, hogy elkezdték „lecsövesezni” az áruházat, mert a körülbelül húszféle szörpből csak kétféle bodza volt, illetve az eddigi nyolcvanféle sajt helyett „csak”
hatvanféle volt a polcokon. „Na, ide se jövünk többet!” – hallottam többfelől.
Hahó emberek! Belegondoltatok már abba, amikor végigsétáltok egy-egy felvágott-, sajt-, tejtermék-soron, hogy ennek a tetemes része nem fogy el? És ezt szerintem mindegyik nagy áruház elmondhatja magáról.

Igen, itt az ideje abbahagyni a pazarlást, és tiszta szívből örülnék, ha a nagy áruházak polcai elkezdenének szellősödni. Épp annyira, amennyire optimális.
A pazarlás megszüntetése elsőként a magánháztartásokban kell, hogy elkezdődjön. Úgy gondolom, fontos tudatosítani azt, hogy a pazarlás erkölcstelen. Ostoba, beteg (ez lehet lelki sérülés is, amiből a kompenzálás fakad) és/vagy erkölcstelen emberek pazarolnak rendszeresen. Ciki pazarolni. És ha már mindezt megírtam, ma délután lesz egy kis szabadidőm, és végiggondolom, én miben pazarolok – időt is el lehet ám fecsérelni!

Kíváncsi vagy, mit szólt Soma az elmúlt hetek híreihez? Itt elolvashatod!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top