Aktuális

Harmadfokúra emelték a hőségriadót

Péntekig sülhetünk tovább, úgyhogy egyre jobban várjuk a hétvégét. Addig a légkondit se ajánlatos sokkal 30 fok alá belőni.
Harmadfokúra emelték a hőségriadót

A hétfőn kiadott másodfokú hőségriasztást harmadfokúra emelte az országos tisztifőorvos, és ezt egészen péntekig meghosszabbították, olvasható az ANTSZ oldalán. Ezt a riasztást akkor adják ki, ha a napi átlaghőmérséklet egymás után legalább három napig meghaladja a 27 fokot. Ilyenkor különösen oda kell figyelnünk magunkra, a gyerekekre és az idősekre az egészségük érdekében, és bármilyen hűsítő módszer megengedett, ami enyhít a szenvedéseinken.

Hétvégén gyengül a kánikula

Szerdán a nappali hőmérséklet elérheti a 36, csütörtökön pedig a 37 fokot, de legalább az ország északi részében lehet számítani egy kis enyhítő záporra, zivatarra, legalábbis az Országos Meteorológiai Szolgálat jelentése szerint. Pénteken aztán szerencsére eléri az országot egy hűvösebb léghullám, de aznap csak a nyugati és északnyugati megyékben hoz némi enyhülést. Az ország többi részén csak hétvégén gyengül a kánikula.

Ilyen időben nagyon fontos, hogy napközben csukjuk be az ablakokat, éjszaka viszont szellőztessünk, tanácsolja dr. Páldy Anna, az Országos Környezet-egészségügyi Intézet főigazgató-helyettese egy YouTube-videóban. Ha légkondizunk, akkor figyeljünk oda arra, hogy ne legyen 5-6 foknál hűvösebb, mint kint, bármennyire is csábító a hűs levegő. Ez azt jelenti, hogy napközben nem nagyon mehetünk 30 fok alá, csakhogy egy munkahelyen ezért sokszor csatát kell vívni a vadul hűtő kollégákkal.

80 fokos lehet a lezárt kocsi

„Nagyon fontos, hogy pici gyerekeket ne tegyünk ki semmiképp a napra, nem szeretnek napozni, tiltakoznak is ellene, ahogy tudnak – mondja még dr. Páldy Anna. – Őket árnyékban, félárnyékban levegőztessük. Így is kapnak elég napsugárzást ahhoz, hogy D-vitamin keletkezzen a szervezetükben.”

Óva intenek attól is, hogy a lezárt kocsiban hagyjunk gyereket, állatot vagy bárkit, mert ilyenkor akár 60-80 fokra is felhevülhet benn a levegő. Ilyen hőségben hőgutát lehet kapni, ami súlyos, életveszélyes állapot. Hiába gondoljuk, hogy pár perc alatt végzünk a boltban vagy a lottózóban, lehet, hogy éppen előttünk üt valamit félre a kasszás, és máris szobrozhatunk, amíg előkerül valaki a kulccsal.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top