Aktuális

Mehet a boríték az orvosok zsebébe!

Nehezen tudjuk elképzelni azt a pillanatot, amikor a magyar kórházak falára kiteszik a "Szabad a hálapénz" táblát. Alatta pedig apró betűvel odaírják: az igazgató engedélyével, és csakis utólag.

Mehet a boríték az orvosok zsebébe!„A hálapénzzel kapcsolatban eddig mindenki becsukta a szemét” – reagált Papp Magor, a Rezidens Szövetség elnöke arra a hírre, hogy július elsejétől, amikor életbe lép az új munka törvénykönyve, megengedik majd a hálapénz elfogadását. Pontosabban az lesz tilos, hogy a munkavállaló a munkáltatójának belegyezése nélkül külön díjazást fogadjon el. Vagyis ha a főnök előre ad engedélyt, el lehet fogadni a borítékot – szigorúan utólag. A szabályozás minden szakmára vonatkozik, de leginkább talán az egészségügyet érinti. Rácz Jenő, a Kórházszövetség elnöke és a Veszprém Megyei Csolnoky Ferenc Kórház főigazgatója máris engedélyezte orvosainak a dolgot.

Rendes fizetés

A változás kiverte a biztosítékot több orvosszakmai szervezetnél, akik azt mondják, hogy inkább bérrendezésre lenne szükség, és akkor nem kéne a hálapénz létezésével foglalkozni. Van olyan kórházigazgató, aki hezitál. Varga Ferenc, a siófoki kórház főigazgatója a Somogyi Hírlapnak azt mondta: nincs igen vagy nem a hálapénz engedélyezésére, mert eleve rossz a kérdés. Szerinte ez feszültséget teremthet a kórházak között, és ami még nagyobb különbség: a szakmák között is. Vannak olyan orvosok, akik várhatják, hogy a zsebükbe repüljön a boríték: nem fog, mert ők általában patológusok, laborosok vagy aneszteziológusok. Aztán ott vannak például a sebészek vagy a nőgyógyászok-szülészek. Náluk szinte elképzelhetetlen, hogy műtét előtt – ami ezek után büntethető lesz – vagy után ne adjon lehetőleg vastag borítékot az ember lánya. Nem véletlenül kérdezgetik egymást az emberek például az Nők Lapja Café fórumán: mennyit adjak, mennyit illik, az a kérdés, hogy egyáltalán adjak-e, fel sem merül…

Kiskassza

Az egyik budapesti kórházban a sebészek úgy próbálták csökkenteni a feszültséget,hogy bevezették az általuk „kiskasszának” nevezett megoldást. Azért, hogy a műtétben részt vevő többi egészségügyi dolgozónak is jusson a hálapénzből, annak bizonyos százalékát be kellett dobni egy perselybe, amit aztán hónap végén leosztottak egymás között az asszisztensek, altatóorvosok.
A KSH 2011-es adatai szerint az orvosok átlagkeresete 2011-ben bruttó 223 ezer forint volt. Nyilván pontosan mérni nem tudják, csak tippek vannak, mennyi hálapénzt adunk az orvosoknak évente: állítólag 70-100 milliárd forintot. Elképesztő összeg, és mindez adózatlanul…

„Kávépénzem már van!”

Mindenki, aki került már kórházba, járt már orvosnál, műtötték vagy a gyerekét, szüleit találkozott már a hálapénz kellemetlen fogalmával. A következő eset szemtelenül vérlázító, kínos és szomorú, ezért nem szeretné a beteg rokona, ha leírnánk a nevét és a várost, ahol mindez történt. Egy transzplantációs klinika egyik orvosa simán zsebre tett 2 millió forintot azért, hogy előre vegye a szervre váró beteget a listán. Pedig ilyet nem is ígérhetne… Aztán ott vannak az esetek, amikor vékony a boríték és az orvos egy tapintás után visszaadta a nyugdíjas néninek „Köszönöm, kávépénzem már van!” felkiáltással. Persze ezek az extrém esetek, bár a többség inkább azt tartja extrémnek, amikor az orvosok nem akarják elfogadni a csúszópénzt. És nem állítjuk azt, hogy minden orvos hálapénzre éhes lelketlen szörnyeteg. Jártunk már úgy, hogy műtét után nem akarta elfogadni az orvosunk a borítékot, pedig neki szívesen adtunk volna, olyan lelkiismeretes volt. Egyébként a fiatal orvostanhallgatók egy felmérés szerint úgy állnak neki a karrierüknek, hogy ők bizony nem fogadnak majd el borítékot… Aztán később inkább kimennek külföldre.

És a többiek?

A lényeg: az új munkatörvénykönyve fura formában ugyan, de legalizálja a hálapénz fogalmát. Az orvosok szabad utat kaptak – a többi már csak ízlés és megélhetés kérdése. Mennyire fair ez egyébként a többi alulfizetett szakmával szemben? Ott vannak például a tűzoltók, akik szintén rosszul keresnek, havi 100 ezer forint körül, mégsem jutott még eszébe senkinek borítékot dugdosni a füstös zsebükbe, amikor az égő házból, mondjuk kihozzák a kutyánkat. A pincérek külön téma – változó a hozzáállásuk, és többségük meg sem kapja egy az egyben, amit neki szánunk. A tanárok pedig megmaradtak a csoki, kávé, virág vonalon. Nem hisszük, hogy túl sok szülő nyomná a 20 ezreseket a tanár néni kezébe, mert a gyerek olyan szépen szavalja az Anyám tyúkját…

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top