Egészség

“Hálás” kismamák, hálátlan orvosok?

Az egyetlen terület, ahol szinte már nem is kínos rákérdezni a tarifára. Átlagosan 60-140 ezer között mozog az árfolyam, magánklinikákon pedig csaknem félmillió dukál. A napokban Mikola István kelt ki a nőgyógyászok hálapénzei ellen, szerinte ugyanis ez rég nem a valódi hála jele, kötelességnek érzik a kismamák.

Niki a nyolcadik hónapban van, a második babáját várja. Most is, mint korábban Lilivel, rendszeresen járt orvosához, alkalmanként 8 ezer forintért. Lili szülésénél a “választott” nőgyógyász mégsem volt jelen, vadidegen orvosnak hálálták meg, ötvenezerrel forinttal a szakértő kíséretet. A mostani babavárásnál rákérdeztek a tarifára, hogy ha majd jön a nagy pillanat, biztosak legyenek benne, saját orvosuk lesz velük, aki kertelés nélkül rávágta: nála 80 ezer forint a szülés – persze abban a kórházban, ahol az OEP amúgy ennyivel ellentételezi is azt, hogy az asszony ezt az intézményt tisztelte meg bizalmával. Mondhatják persze most Nikiék, tiszta sor, nem kell majd kínosan szoronganiuk, vajon mennyit tegyenek a borítékba. De a családnak most épp a fix tarifa okoz fejtörést: egyszerűen nem futja a kasszából ennyi, így lehet, megint majd a jó szerencsén múlik, kihez kerülnek majd.

Akárcsak Annáék. A nő évek óta jár nőgyógyászához, alkalmanként szintén 8 ezer forintot fizet, és tudja, ennek tízszeresére számít majd a szülőszobán. Csakhogy időközben Anna és férje is elvesztette az állását. Ezt a doktor is tudja, de ez mit sem változtat az elvárásokon. És ez az általános. Ma már gond nélkül utalnak a hálapénz összegére a doktorok: kimondva, kimondatlanul a szülésnél természetes, hogy fizetni kell. Magától értetődő – indokolják a gyógyítók -, hiszen a nők megengedik maguknak azt a “luxust”, hogy kiválasztják orvosukat. Jelzi a helyzetet, hogy már nem is hálapénzről, hanem tarifákról beszélünk. Az internetes fórumokon terjednek a “tarifák”. A saját orvos tiszteletdíjánál a csillagos ég a határ: van, aki 250 ezer forintot adott a szülész-nőgyógyász főorvosnak egy fővárosi kórházban, a szülésznő tiszteletdíjként 15 és 50 ezer forint közötti összeget tehet zsebre közreműködéséért. Előfordult olyan eset is, amikor a szülő nővel az ügyeletes orvos a szülőszobába menet közölte, ő 80 ezer forintot kér a munkájáért. Egy kispapa elmondása szerint azért maradt le lánya világra jöveteléről, mert csak az után engedték be a feleségéhez, hogy felváltotta pénzét a steril öltözet megfizetéséhez. De nem ritka, hogy bár a választott orvos előre megkapta a pénzt, a szülés idején elérhetetlen.

Mi a jogos és mi az, ami messze kimerítheti a bűncselekmény kategóriáját?

Timmermann Gábor fiatal, ámde már keresett és elismert nőgyógyász. Neki saját filozófiája van a hálapénz, tarifa, paraszolvencia fogalmáról, eszerint élesen elkülöníti valamennyit. Szerinte az természetes és jogos is, hogy a kismama megfizeti, ha orvosát kéri, legyen készenlétben, mert ő vele szeretne szülni.(Megkeresésünk egyébként taxiban érte: rendelése után kapta a hívást, hogy azonnal menjen, jön a baba.) – Teljesen elfogadható és jogos is, ha azt az életformát, amit ezzel az orvos felvállal, honorálják. Azt, hogy lényegében a munkaidő leteltével sincs a munkának vége, hiszen bármikor csöröghet a telefon, hogy menni kell. Van olyan kollégám, aki például úgy jár családjával a strandra, hogy két kocsival indulnak el, hátha neki mennie kell – mondja a nőgyógyász, aki szerint az önként vállalt készenlét sokszor kimerítő, hiszen van, hogy akár egy egész napot tölt a vajúdó asszonnyal. Ezt pedig a közös megállapodásuk szerint teszi. Nem “tukmálja” magát senki, a nő döntése, szeretné-e, hogy a megszokott, ismert, bizalmába fogadott orvosa segítse a világra a babáját. Ez egy extra szolgáltatás, amiről egyébként Timmermann doktor számítást is készített. – Ha mondjuk 50 ezer forintot fizet a család, a terhesgondozás mondjuk a 6. héten kezdődik, a vállalt, igényelt készenlét napi 200 forintot jelent – mondja. Ő azonban élesen szétválaszt ettől minden más gyakorlatot. – Ha ügyeleti időmben, vagy, amikor bent dolgozom a kórházban és nálam szül valaki, vagy esetleg más okok miatt, akár életmentő műtétet kell rajta végrehajtani, szó sem lehet arról, hogy bárkitől pénzt fogadjak el. Az ugyanis az a szolgáltatás, amiért ő a járulékát befizette, az mindenkinek jár. Olyan esettel pedig, amit az interneten olvashatunk, hogy a kórházban az ügyeletes előre meg is mondta volna, mennyi a tarifa, a praxisomban egyetlen intézményben sem találkoztam. Aki egyébként megfélemlítéssel kikényszeríti ezt, az egész egyszerűen bűncselekmény lenne – teszi még hozzá Timmermann Gábor.

Sok-sok próbálkozás rendet tenni

Most Mikola István szeretne tiszta helyzetet teremteni a szülések körül, véget akar vetni annak a szokásnak, hogy a szülészorvosok egy része előre rögzített “tarifa” ellenében vezet le szüléseket. A Fidesz szakpolitikusát egy kismama azzal kereste meg, hogy több tízezer forintot összegyűjtött a szülésre, ám orvosa közölte vele: “gyűjtsön még”. Mikola szerint elfogadhatatlan, hogy olyan beavatkozásért kérnek előre pénzt orvosok, amelyet a tb támogat, s azt hivatalból üldözni kell. A politikus is úgy véli, aki pénzt kér egy finanszírozott ellátásért, bűncselekményt követ el.

Borítékkal a zsebben

Aki ragaszkodik saját orvosához, azt meg kell fizetni – mondja a Magyar Orvosi Kamara elnöke. Éger István szerint az, hogy egy tb-támogatott egészségügyi ellátásért valaki előre pénzt kér, felháborító, de lehetnek olyan igények, amikor a például a szülő nő az orvostól elvárja hogy akár a szabadidejében ráérjen. Ezt viszont nem kérheti ingyen. A honorálás módját viszont szabályozni kell. Egy “normális kompetenciákkal” működő szakmai kamarának díjtétel-ajánlási jogosítványa van, amely megoldást jelentene erre a problémára is – fejti ki Tóth Zoltán. A Szülészeti és Nőgyógyászati Szakmai Kollégium elnöke is az egységes szabályozást szorgalmazza. Ma egy pályakezdő szülész-nőgyógyász 11 év tanulás után nettó 80-90 ezer forintot keres – szólalt meg az ügyben a Magyar Kórházszövetség vezetése, s felmérésekre hivatkozva mondja azt: a hálapénz 80 százaléka az orvosoknak csak 20 százalékánál landol.

És ha úgy gondolnánk, hogy a borítékkal a zsebünkben magabiztosan indulhatunk a kórházba, jöjjön Éva története, aki az egyik egyetemi klinikára járt, egy ott megismert orvoshoz. Amikor szülés után orvos ismerősénél puhatolózott, hogyan “hálálja meg” a segítséget, a doktor közölte: ez náluk nem szokás, ne is próbálkozzon, mert elvágja magát az orvosnál…

Magánrendelésen: Vizit- 4-10 ezer forint (9 vizsgálat ajánlott, 4 kötelező), Ultrahang- 5-10 ezer forint vizsgálatonként
Szülés magánkórházban: komplett szülés  400-500 ezer (az orvosi tarifa  80 ezer forint)
Hálapénz: a fővárosban 50-150 ezer, vidéken 30-100 ezer. Szülésznőnek10-30 ezer, nővérnek 5 ezer.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top