Aktuális

Már gőzerővel dolgozik a rágógumi-eltávolító

Örülhetnek a zalaegerszegiek, mert a nagy nyári hőségben, nekik nem ragad rágógumi a cipőtalpukra. Mostantól környezetbarát módon oldják a belvárosi aszfaltról az eldobált rágókat.

Mitől ragad egész Zalaegerszeg?Az új díszburkolaton sötétlő rágófoltokat elégelte meg a város vezetése, és körülnéztek a világban és másfél millió forintért Hollandiában megvásároltak egy kifejezetten rágógumi-mentesítésre való gépet.

Ráadásul még arra is figyeltek, hogy környezetbarát vegyszerrel működjön a gép. Az áramfejlesztővel hajtott berendezés gőzzé alakítja a speciális tisztítószert és a vizet, feloldja és elpárologtatja a lerakódásokat. Aztán jöhet egy másik ember, egy másik géppel: a kifehéredett foltokat gőzborotvával letisztítja. Egy liter folyadékkal egyébként 120 rágófoltot lehet eltüntetni.

A fotó alapján elég kilátástalannak tűnik szinte egyesével feloldani az eldobott, kiköpött rágókat a járdáról. De a város polgármestere, Gyutai Csaba nagyon optimista. Azt mondta a Zalai Hírlapnak, hogy reméli, ha egyszer megtisztították a városközpontot, akkor többször már nem kell visszatérniük a speciális tisztítógéppel, mert az emberek nem dobják el a rágójukat, és később akár bérbe is adhatják majd a gépet más városoknak, ahol szintén probléma a rágógumi-eldobálás.

A legkörnyezetbarátabb megoldás a rágógumi eltakarítására egyébként az lenne, ha egyszerűen a szemetesbe kerülnének a használt rágók, és nem kiköpnék a földre az emberek, ahol épp eszükbe jut…

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top