Aktuális

Zsákbamacska a netes vásárlás?

Vég nélkül sorolható, mi mindent lehet ma már az interneten beszerezni: hörcsög eledeltől a nyáresti grillparti kellékein és szexeszközön át egészen a bébiételig. Egyszóval mindent. Ha jó a weboldal, ahonnan rendelünk, akkor egy-két kattintás után hátradőlhetünk a csengetésig, amikor is átvehetjük pont azt, amit kinéztünk a képernyőn. De ha nem...

Sokan heti szinten vásárolnak a neten, mások csak gondolkodnak, nem kockázatos-e a dolog.
Az olcsobbat.hu webáruház-gyűjtőoldal most titkos próbavásárlóival tesztelte a náluk megjelenő webáruházak megbízhatóságát. A felmérés során ellenőrzött 117 bolttal összesen 220 tesztet végeztek, a webshopok nagy részét tehát többször is megvizsgálták. A kutatás végén a szigorú szempontok ellenére is biztató eredmények születettek: a vizsgált webshopok csaknem 89 százaléka, 104 bolt kapta meg a megbízható minősítést.

 Zsákbamacska a netes vásárlás?

Hiányállapot

Sarkalatos pont az árukeresés és termékleírás. Ebben legjobbak a parfümboltok és a játékboltok: sokkal átláthatóbbak, mint az inkább férfiaknak készült oldalak. Szebbek, minőségibbek a képek, és a helyesírási hibákra jobban odafigyelnek.
Amivel viszont gond van, az az árukészlet nyilvántartása. Gyakran előfordul készlethiány, ami már csak azután derül ki, hogy a rendelést leadtuk. Nem mindig derül ki az sem, hogy az áru raktárról rendelhető-e, s ha igen, mennyit kell rá várunk.
 

Bankkártyával ritkán fizethetünk

Sokan szeretnek csak az után fizetni, hogy az árut átvették, bár egy péniszpumpa vagy egy bőrradír esetén nem valószínű, hogy a postással az ajtóban bárki tesztelné az árucikket. Bár a felmérés szerint a postai utánvétes kiszállításra van a legkevésbé lehetőségünk, a legtöbb webshop egyéb szállítócégekkel dolgozik, viszont így is tudunk utólag fizetni. Legkevésbé elterjedt a bankkártyás módszer. A felmérés azt is tesztelte, hogy a vásárlási visszaigazolások mennyire gyorsak, az eredmények szerint a törvényben előírt 72 órát a legtöbb esetben nem kellett kivárni.

 Zsákbamacska a netes vásárlás?Kiszállítás

Na, itt dőlhetünk hátra, míg meg nem érkezik a csomagunk. A titkos próbavásárlások eredménye szerint a webboltok többsége pontosan szállít. Pont azt, amit rendeltünk. Volt, aki egy nap alatt, és volt, aki 14 nap alatt – az átlag a hat nap volt. Sok helyen ingyenes a kiszállítás, és egyre népszerűbb a pick-pack pontokon való áruátvétel.
Negatívum, hogy otthon kell szobrozni, ha jön a futár, esetleg megbízhatunk valakit az átvétellel.

Visszáru, csere

A legtöbb problémával a termékvisszaváltásnál találkoztak a tesztvásárlók: sok oldal nem közli, milyen úton-módon lehet cserélni, és az milyen költséggel jár. Márpedig az elállási jog különösen fontos eleme az internetes vásárlásnak, hiszen vásárláskor nincs lehetőség előzetesen megtekinteni és kipróbálni az árucikket. A visszaváltás minden próbaesetben megtörtént, sokan viszont a törvényben előírt 30 napon túl fizették vissza a termék árát, illetve a legtöbb alkalommal a shopok előbb a levásárlást ajánlották fel, úgyhogy ha nem tudatos a vásárló, akkor ebbe is belefuthat.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top