Aktuális

3 csábító barackos recept

Nem sokat kellene gondolkodnom a válaszon arra a kérdésre, hogy melyik a kedvenc gyümölcsöm. Nekem ez evidencia: őszibarack és nektarin. Mindkettőre vevő vagyok, minden mennyiségben.

Szerencsére viszonylag hosszú a szezonja, így néhány más gyümölccsel és zöldséggel ellentétben nehéz lekésni róla. Az év többi részében kapható tökéletes barackmásolatokról pedig nem is érdemes beszélni. Azok csak baracknak tűnő tárgyak, barackíz, barackállag nélkül. De térjünk vissza az igazihoz! Legjobban magában, nyersen szeretem enni, az így elfogyasztott mennyiséghez viszonyítva azt lehet mondani, hogy viszonylag ritkán főzök belőle, pedig változatosan felhasználható alapanyag: őszibarackkrém-leves, barackos pite, és még sorolhatnám az ismert fogásokat. Most három olyan receptet hoztam, amelyek talán nem ennyire gyakoriak. A vaníliás-fehérboros leves már a látványával azonnal elcsábít. Mindemellett igazi ütőkártya, amolyan 2 az 1-ben recept, mivel desszertnek is átalakíthatjuk: vegyük ki a barackokat a léből, forralva sűrítsük be szirupnak, majd ezzel és egy-egy kanál tejszínhabbal kínáljuk az egész barackokat. A nektarinos-rozmaringos csirke jó példa arra, hogy nem csak édes ízek illenek a barackhoz. A kalácspuding? Erről szinte lehetetlen beszélni, ezt kóstolnia kell mindenkinek! Csak a neve tűnik bonyolultnak, az elkészítése szerencsére nagyon egyszerű, jellegében legjobban a máglyarakáshoz hasonlít, csak annál sokkal könnyebb, nyáriasabb desszert.

3 csábító barackos receptVaníliás-fehérboros őszibarackleves
Hozzávalók 4 személyre:

  • 4 dl száraz fehérbor
  • 1 darab narancs kifacsart leve
  • cukor/méz ízlés szerint
  • 1 rúd vanília
  • 4 szem őszibarack

A bort keverjük el 4 dl vízzel, a narancs kifacsart levével és kb. 3-4 evőkanál cukorral. Adjuk hozzá a félbevágott vaníliarúd kikapart magjait. Forraljuk fel, gyöngyözve forraljuk 4-5 percet. Tegyük bele a megmosott őszibarackokat (héjastól), lefedve, gyöngyözve forralva főzzük 15 percet a gyümölcsöt. Hagyjuk a barackokat a lében kihűlni, majd hámozzuk meg őket, és tegyük vissza a lébe. Hűtsük hidegre. Tálaláskor minden tányérra helyezzünk 1-1 egész barackot, és szedjük rá a levet.

3 csábító barackos receptNektarinos-rozmaringos sült csirke krumplival
Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 egész csirke
  • 5 dkg vaj
  • só, bors
  • 7-8 ág rozmaring
  • 1,5 dl száraz fehérbor
  • 1 kg krumpli
  • 4 szem kemény húsú nektarin

Sütőpapírral béleljünk ki egy tepsit. A csirkét mossuk, szárítsuk meg, kenjük be a bőrét a vajjal. Sózzuk, borsozzuk, tegyük mellé a rozmaringágakat, egyet-kettőt rakjunk a csirke belsejébe is. Öntsük alá a bort, fedjük le alufóliával, és süssük 1 órán át 180 fokon. Helyezzük el körülötte a megpucolt, feldarabolt krumplit, ezt is sózzuk, újra fedjük le a fóliával, és süssük tovább 40-45 percet, még mindig 180 fokon. Tegyük a csirke köré a gerezdekre vágott nektarint, fólia nélkül süssük tovább 15-20 percet 250 fokon, míg a csirke szépen megpirul.

3 csábító barackos receptNektarinos-málnás kalácspuding habcsóktetővel
Hozzávalók 4 személyre:

  • 30 dkg kalács (lehet száraz is),
  • 5 dkg kristálycukor,
  • 5 dkg vaj,
  • 3 szoba-hőmérsékletű tojás,
  • 15 dkg málna,
  • 4 szem nektarin,
  • 15 dkg porcukor

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra! A kalácsot szeleteljük fel, rétegezzük egy tűzálló tál aljára. Keverjük el a tejet a kristálycukorral, az olvasztott vajjal és a 3 tojássárgájával. Öntsük a keveréket a kalácsra! Szórjuk rá egyenletesen a málnát, helyezzük rá a gerezdekre vágott nektarint, tegyük a sütőbe sülni 15 percre. Míg sül, elektromos habverővel kezdjük el habnak felverni a szoba-hőmérsékletű tojásfehérjét. Amikor már habos, de még nem kemény, púpozott evőkanalanként adagoljuk hozzá a porcukrot. Minden kanál cukor között verjük kb. 1 percet a habot, amíg fényes, sűrű, vágható masszát kapunk. Vegyük ki a sütőből a kalácsot, kenjük a tetejére a cukros tojáshabot (tajtékosra formázzuk), és tegyük vissza sülni 15 percre! Langyosan is nagyon finom, de a legfinomabb hidegen, így szépen vágható.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top