Dr. Stefan Bon |
A Warwicki Egyetem kémikus kutatói kifejlesztettek egy olyan csokoládét, melyben a kakaóvaj és tejzsír egy részét speciális narancsból és áfonyából készült, különleges gyümölcslével helyettesítették. Ennek az anyagnak szerkezete hasonló a zsíréhoz, ami a csokoládé állagát és fényét adja: az újfajta csoki így kinézetre és állagát tekintve ugyanolyan, mint a szokványos csokoládék, viszont a zsírtartalma 50 százalékkal kevesebb.
Persze messze nem elhanyagolható szempont az sem, hogy vajon milyen lehet az egészséges csoki íze: nos, az egyik brit tudományos folyóirat megjelent tanulmány szerint érezhető a gyümölcsös íz, ám a kutatók rájöttek arra is, hogy víz és C-vitamin hozzáadásával ez is kiküszöbölhető.
„A csokoládét mindenki szereti, de tudjuk azt is, hogy sajnos sok benne a zsír – magyarázta dr. Stefan Bon, a kutatás vezetője egy sajtónyilatkozatában. – Megtaláltuk a módját, hogyan készítsünk egészségesebb csokoládét, és reméljük, hogy az élelmiszeripar átveszi ezt technikát, hogy egészségesebb, ugyanakkor ízletes csokoládékat tudjanak gyártani.”