Aktuális

Katalin hercegnő hibája, hogy lefotózták félpucéran?

Katalin hercegnő félmeztelenül napozott a nyaralásán, vesztére. Egy lesifotós több száz fotót lőtt róla - sokak szerint felelőtlen volt Vilmos felesége. Karafiáth Orsolya különvéleménye.

A hír: Több száz fotó készült a félmeztelenül napozó Katalin cambridge-i hercegnőről, a brit trón várományosa, Vilmos herceg feleségéről. A képeket egy kilométerről készítette róla lesifotós, miközben Katalin nyaralásán, egy medence kertjében napozott. Már francia, olasz és ír lap is tett közzé a sorozatból, ám az angol sajtó nagy része bojkottálja a dolgot. A hercegi pár kártérítést követel. Van olyan folyóirat, amely 26 oldalas különkiadást tervezett a fotók közzétételére. Eközben megjelentek olyan írások is, amelyek bírálják Katalin hercegnőt elővigyázatlanságáért mondván Katalin hercegnő státusa azzal jár, hogy “abszolút nincs helye a kockázatvállalásnak.

Katalin hercegnő hibája, hogy lefotózták félpucéran?Karafiáth Orsolya véleménye: Hogy elővigyázatlan volt-e a hercegnő? Nos, alighanem még egy hollywood-i sztár sem gyanakszik arra, hogy egy kilométerről lekapja valaki. A hercegi pár pihenni vágyott, és ehhez egy védett zugot keresett. Egy olyan helyet, ahol távol vannak a tébolytól, attól, hogy mindig viselkedniük kell. Távol a kameráktól. És valljuk be: ezer méter elég nagy távolság. Nincs akkora készültség a világon, ami ezt ki tudná védeni. A párt természetesen testőrök vigyázzák, akik igyekeznek távol tartani a lesifotósokat, de ekkora területet nem lehet átfésülni. És akkor még ott a többi lehetőség: jön a paparazzi siklóernyővel, figyel egy hőlégballonról, a személyzet tagjának adja ki magát, és a többi, és a többi. Az ilyen támadások ellen valóban csak úgy lehet védekezni, ha mindig mindent megfelelően csinálunk. Egy átlagembernek ez könnyű. Ki-ki ott dobja le a ruciját, ahol csak akarja (legutóbb a kis horvát szigetünkön tapasztaltam, hogy néha a lányok is melltartó nélkül sétálnak), megjelenhetünk smink nélkül, gyűrötten bárhol, abból nem lesz világraszóló szenzáció.

Emlékszem, hogy amikor még sokat voltam a tévében, viszonylag gyakran felismertek a boltokban, az utcán. És megvan az érzés is, hogy ez mennyire zavart. Megyek mondjuk totál lepukkanva a Balcsira, nulla make up, szedett-vedett ruhák, alig-emberi forma. Nem valami partira tépek, hanem a barátnőm nyaralóját rendbe pattintani, és ahhoz még túl is vagyok öltözve – szerintem. De mégis mindig ilyenkor talál meg valaki, hogy mennyire szereti a könyveimet, vagy éppen milyen jót nevetett az egyik-másik műsoron. Volt, hogy annyira kínosnak találtam magam, hogy letagadtam azt, hogy én lennék a Karafiáth. Ez legtöbbször bejött, de előfordult olyan is, hogy az illető nem tágított: „A maga hangját ezer méterről megismerem.” (Az ugye egy kilométer, hogy a hercegi pár fotósánál maradjak…)

Rettentően kellemetlen egy-egy ilyen szituáció. Biztosan mindenkivel előfordult,  és érzékenyen is érintette, hogy közösségi szájtokon betag-gelték az ilyen-olyan rosszul elkapott pillanatait. És most képzeljük el, milyen az, ha ezt nemcsak az ismerőseink, hanem az egész világ látja.  Semmiképp nem kellemes, ha meglátjuk magunkat szétcsapva, roppant előnytelen arckifejezéssel, vagy olyan helyzetben, amit utólag szégyellünk. És ugye a kép rögzül a fejekben a legjobban… Ezek után gondoljunk csak bele, mit kell elviselni egy igazi hírességnek!

Sokan azt mondják hogy aki a csillagok útjára lépett, annak munkaköri kötelessége elviselni a hírnévvel járó felhajtást. Ezt annyiban alá is írom, hogy egy sztár viselkedjen valóban a nevéhez méltóan, nézzen ki mindig jól, az eseményeken tündököljön. De hol van megírva, hogy a lesifotósok lassan minden határon túlmenő szemtelenségét, kritikátlanságát és a magánéletbe befurakodó undorítóságát el kelljen viselni? Szerintem a hercegnő nem követett el azzal hibát, hogy egy védett, világtól elzárt helyen egy kicsit szabadabban akarta érezni magát. A hibát a lapok követték el, akik vevőek voltak erre a fotósorozatra, szentesítve ezzel a paparazzik viselkedését. Aki örömét leli azokban a képekben, amik nyilvánvalóan nem neki szólnak, azokat régebben egyszerűen kukkolóknak nevezték, és nem övezte nagy társadalmi megbecsülés őket. Aki ellenzi ezt a fajta magánéletet sértő, visszataszító leselkedést, az azzal fejezheti ki a véleményét, hogy nem klikkel a képekre, vagy nem veszi meg azokat a szennylapokat, amik ezekkel reklámozzák magukat. Megnézném azt a titkos fotót, ami a laptulajdonosról készül, ha egy ilyen összefogás után meglátja az eladási statisztikákat…  

Karafiáth Orsolya: Te utálod vagy szereted a tükröket?

Karafiáth Orsolya: Minek a további szigorítás a bliccelők ellen?

Karafiáth Orsolya: Hozzámennél még egyszer ugyanahhoz a férfihoz?

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top