Aktuális

“Frissdiplomást keresünk szakmai tapasztalattal”

A cégek sok esetben előnyben részesítik a fiatal munkaerőt, ugyanakkor olyanokat szeretnek alkalmazni, akiknek van már valamennyi munkatapasztalatuk. Jogosan teszed fel a kérdést: hogyan legyen szakmai tapasztalatod, amikor épp most diplomáztál?!

Valóban ellentmondásosnak, és talán igazságtalannak, bosszantónak is tűnhet a munkaerőpiac elvárása, mégis van valóságalapja, hiszen többféle megoldás is létezik erre az igényre. „Bármilyen nehéznek tűnik is, a mai világban elengedhetetlen, hogy már diákként munkatapasztalatot szerezz – mondja Hajdú Csongor, a frissdiplomas.hu ügyvezetője. – Sok esetben összeegyeztethetetlen feladatnak tűnik ez az órák látogatása és a vizsgák mellett, de ha meghozod ezt az áldozatot, abból sokat profitálhatsz, hiszen sokkal nagyobb esélyekkel indulsz el a karrierépítés útján, mint a többiek.”

Válassz lehetőleg szakmai diákmunkát!

„Frissdiplomást keresünk szakmai tapasztalattalA diákmunkáról valószínűleg a szórólap-osztogatás vagy az árufeltöltés ugrik be elsőre, mégis érdemes körülnézni az iskolaszövetkezetek állásajánlatai között, mert rengeteg olyan lehetőség van, amely szakmai tapasztalatot is ad. „Sokféle diákmunka közül lehet választani – mondja Hajdú Csongor – az értékesítés, marketing, pénzügy, logisztika, vendéglátás, idegenforgalom, kereskedelem területén, de az sem feltétlenül fontos, hogy a szakmádhoz szorosan kapcsolódó munkát találj, mert az esetek többségében az is elég, ha van »bármilyen« releváns munkatapasztalatod. Mindenkit csak ösztönözni tudok, hogy vállaljon valamilyen diákmunkát, még azon az áron is, ha emiatt kitolódik a tanulmányok elvégzésének ideje.” Ha sehogy nem tudod összeegyeztetni a tanulmányaidat a munkavállalással, akkor pedig érdemes beáldozni egy vagy akár több nyarat is annak érdekében, hogy végzés után ne hosszú hónapokig, vagy akár évekig tartson az álláskeresés.

Karrierprogramok utolsó éveseknek

Ha egészen az utolsó évig kitoltad a munkavállalást, most még behozhatod a lemaradást, hiszen egyes iskolaszövetkezetek kifejezetten az utolsó éves diákok számára biztosítanak karrierutakat. Egy ilyen programban kizárólag diploma előtt álló diákok vehetnek részt, őket közvetítik ki különböző cégekhez. Ha sikerül végzősként bekerülnöd egy jó céghez, és elégedettek a munkáddal, akkor a céget ismerő „belső pályázóként” nagyobb eséllyel indulhatsz a meghirdetett állásokért, nem is beszélve azokról, melyeket nem is hirdetnek meg, hanem mondjuk belső átszervezéssel töltenek be. Ha pedig mégsem sikerül a cégnél munkát kapnod, a gyakorlati idő alatt szerzett tapasztalatokkal is sokat nyertél.

Mire jó a gyakornoki program?

Egyre több cég jelenik meg gyakornoki programmal a munkaerőpiacon. Ha bizonyítod a rátermettségedet, akkor számíthatsz rá, hogy a főiskola vagy egyetem elvégzése után egy biztos állás vár. „A hallgatói évek alatt hosszú távú gyakorlatszerzésre adunk lehetőséget műszaki, gazdasági, logisztikai, informatikai végzettségű hallgatók számára – mondja Takács Udvari Csongor, az Audi Hungaria személyügyi marketinges munkatársa. – A gyakornoki program valójában utánpótlásprogramként működik, hiszen célunk, hogy a szakmai gyakorlat lejártával a legtehetségesebb hallgatók munkatársakká váljanak. A kiválasztás során szigorú szempontrendszer alapján vizsgáljuk a jelentkezőket, és arra törekszünk, hogy olyanokat vonjunk be a vállalat életébe, akiket el tudunk képzelni a jövőben munkatársként is. A gyakornokok rengeteg tapasztalatot szerezhetnek, hiszen ez idő alatt különféle szakmai vagy személyes kompetenciát fejlesztő tréningeken, képzéseken is részt vesznek, nyelvtanfolyamra küldjük őket, de fejleszthetik prezentációs technikájukat akár, ha az adott pozícióhoz ez szükséges. A programot úgy alakítottuk ki, hogy a tanulmányokkal összeegyeztethető legyen, sőt már a szakmai gyakorlat ideje alatt is versenyképes bért kapnak.”

„Frissdiplomást keresünk szakmai tapasztalattal

A karrierutad külföldön is elkezdődhet  

Ha jól beszélsz nyelveket, vagy ha épp szeretnéd fejleszteni a nyelvtudásodat, akkor külföldi munkalehetőségeken is érdemes elgondolkoznod. „Érdemes Erasmus keretében vagy más ösztöndíjjal külföldre menni, és tanulás mellett kint szerezni szakmai gyakorlatot – mondja Hajdú Csongor. – Vannak külföldi diákmunkák is, ahol korrekt, nyugat-európai színvonalú fizetést kapsz, így spórolhatsz, és elkezdheted fokozatosan felépíteni az életed, hiszen egy teljesen multikulti csapatban dolgozhatsz, megtanulod, milyen megállni a helyed egy idegen országban, miközben a nyelvtudásodat is fejlesztheted. Ha ilyen referenciával rendelkezel frissdiplomásként, az szintén nagy előny a hazai munkaerőpiacon.” Ha nem szeretnél külföldre menni, de jól beszélsz legalább két idegen nyelvet, akkor a Shared Service Centerekben (üzletsegítő központokban) sokat tudnak segíteni. Magyarországon több mint 80 ilyen vállalkozás van, melyek európai szinten központosított “back office” feladatokra keresnek munkatársakat jó nyelvtudással. Mivel az egyetlen elvárás a kiemelten magas szintű nyelvtudás, így el tudsz indulni, akármilyen szakmában is végeztél. Néha monoton feladattal párosul a program, de kezdésnek, tapasztalatszerzésnek nem rossz.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top