Aktuális

Milliárdokba kerül, hogy stresszelünk

A munkahelyi stressz Magyarországon ezermilliárd forint többletkiadást okoz.

Az Európai Unióban a stressz okozta veszteség a GDP négy százalékát emészti fel, Magyarországon a munkahelyi stressz kezelése ezermilliárd forint többletkiadást okoz évente – hangzott el a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ) által rendezett Munkahelyi biztonság és egészség – A megtérülő befektetés címmel rendezett konferencián.

Milliárdokba kerül, hogy stresszelünkA túlzott munkahelyi stressz nemcsak a munkavállalók életében okoz nehézséget, hanem negatívan hat egy-egy vállalat versenyképességére, esetleg egyes ágazati rendszerek működésére is – mondta Vadász Borbála, az MGYOSZ szakértője, az öt országot (Ausztria, Horvátország, Magyarország, Montenegró, Szlovénia) átfogó, EU-támogatással készített, most záródó projekt magyarországi vezetője.

Túlzott munkahelyi stresszről akkor lehet beszélni, ha a munkavállaló nem tud megbirkózni a mindennapokban rá nehezedő nyomással – ismertette az MGYOSZ szakértője. A probléma jelentőségét mutatja, hogy az EU-ban 23 millió dolgozó küzd ezzel a betegséggel – közölte. Ennek okozói között szerepelnek a teljesíthetetlen szakmai elvárások, a magánéleti problémák és vezetői bánásmód hibái – sorolta a legfontosabbakat Vadász Borbála, hozzátéve, hogy a túlzott munkahelyi stressz az egyszerű dolgozóktól a csúcsmenedzserekig mindenkit érint.

Az 5 országot átfogó projekt feladata a figyelemfelkeltés, a tájékoztatás és aktivizálás, amelyeket a Bécsben, Budapesten és Ljubljanában rendezett konferenciák segítenek – ismertette az MGYOSZ szakértője.

Janet Asherson, a Nemzetközi Munkáltatói Szervezet (IOE) tanácsadója egy példával jelezte azokat a gazdasági változásokat, amelyek a túlzott munkahelyi stressz kialakulásához vezetnek. A cikk folytatását itt találod!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top