Babfasírt csípős szósszal
Hozzávalók 4 személyre:
• 2 konzerv (2×400 g) fehér vagy tarkabab
• 1 nagy fej vöröshagyma
• 1 csokor friss petrezselyem
• 2 gerezd fokhagyma
• 1 tojás
• só, bors
• negyed citrom héja
• 6 ek. zsemlemorzsa + a beforgatáshoz
• olaj a sütéshez
A csípős szószhoz:
• 4 ek. sűrített paradicsom
• 1 db paradicsom
• 1 gerezd fokhagyma
• 1 db chilipaprika
• 2 ek. olívaolaj
Az átmosott, lecsöpögtetett babot tegyük egy tálba, villával törjük össze. Adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát, a felaprított petrezselymet, az aprított fokhagymát és a tojást. Sózzuk, borsozzuk, reszeljünk hozzá kevés citromhéjat, keverjük el benne a zsemlemorzsát. Formázzunk pogácsákat, forgassuk meg őket zsemlemorzsában, majd forró olajban süssük mindkét oldalukat ropogósra. A szószhoz botmixerrel pürésítsük a sűrített paradicsomot, az egész paradicsomot 2-3 evőkanál vízzel, az olajjal, a paprikával és a tisztított fokhagymával. Sóval, borssal ízesítsük. Szalmakrumplival tálaljuk.
Fehérrépakrém-leves petrezselyempestóval
Hozzávalók 4 személyre:
• 35 dkg fehérrépa, zölddel együtt
• 3-4 dkg vaj
• 1 fej vöröshagyma
• 1 gerezd fokhagyma
• só, frissen őrölt bors
• 2 dl főzőtejszín
• pár csepp citromlé
A pestóhoz:
• 1 nagy csokor petrezselyem
• 1,5 dl olívaolaj
• 1 gerezd fokhagyma
• pár csepp citromlé
A kockázott vöröshagymát a pucolt, karikázott répával együtt dinszteljük meg a vajon. Öntsük fel 8 dl vízzel, adjuk hozzá az aprított fokhagymát, sózzuk, borsozzuk. Lefedve főzzük puhára a répát, majd turmixoljuk le, öntsük hozzá a tejszínt, forraljuk össze, sózzuk, borsozzuk, ha szükséges. Pár csepp citromlével ízesítsük. A pestóhoz a megmosott, megszárított petrezselymet daraboljuk össze, adjuk hozzá az olajat, a tisztított fokhagymát, majd alaposan turmixoljuk le. Ízesítsük sóval, pár csepp citromlével. A levest a pestóval megcsorgatva tálaljuk, kínálhatunk mellé pirított bagettet is.
Brokkolis-szalonnás orsótészta
Hozzávalók 4 személyre:
• 30 dkg kolozsvári szalonna
• 3 evőkanál olívaolaj
• 3 gerezd fokhagyma
• só, frissen őrölt bors
• 40 dkg brokkoli
• 50 dkg orsótészta (fussili)
A szalonnát vágjuk kockákra, az olívaolajon süssük ropogósra, a sütési idő felénél adjuk hozzá az aprított fokhagymát. Borsozzuk, sózni nem szükséges, a szalonna sós. A brokkolit szedjük rózsákra. Nagy fazékban forraljunk vizet, amikor felforrt, sózzuk. A brokkolit a tésztával együtt tegyük a vízbe, 10-11 perc alatt főzzük a tésztát puhára, ennyi idő alatt a brokkoli is bőven megfő. Szűrjük le, szedjük a szalonnára, keverjük el, és azonnal tálaljuk.
Darált hússal töltött sütőtök
Hozzávalók 4 személyre:
• 1 kg sütőtök
• só, frissen őrölt bors
• reszelt szerecsendió
• 1 fej vöröshagyma
• kevés napraforgóolaj
• 25 dkg darált sertéshús
• 1 gerezd fokhagyma
• csipet őrölt fahéj
• 1 ek. sűrített paradicsom
• 1 csokor petrezselyem
• 1 db zsemle
• 1 tojás
A tököt vágjuk ketté, szedjük ki a magokat. Tegyük a tököt sütőpapírral bélelt tepsire, sózzuk, borsozzuk, és 230 °C-os sütőben süssük elő 35-40 percig. Közben készítsük el a tölteléket: kevés olajon dinszteljük meg a felkockázott hagymát, adjuk hozzá a darált húst, pirítsuk meg. Fűszerezzük sóval, borssal, az aprított fokhagymával, a fahéjjal és kevés reszelt szerecsendióval. Adjuk hozzá a sűrített paradicsomot, öntsünk hozzá 1 dl vizet, főzzük 15-20 percet. Adjuk hozzá a vágott petrezselymet, keverjük el benne a beáztatott, kifacsart zsemlét és a tojást. Kanalazzuk a tölteléket a tökökbe, és süssük további 20-25 percet.
Cikkünk az e heti Nők Lapjában jelent meg. További cikkeink az aktuális számból:
Ha előfizetnél a Nők Lapjára, itt és most megteheted! |