Aktuális

Légy képben! Mi a tőke, mi a kamat?

Mit jelent a tőke, na és a kamatozási időnek mi a szerepe egy befektetésnél? Kezdjük az alapoknál! Segítünk.

Légy képben?! Mi a tőke, mi a kamat?Már az első munkahelyünk során érdemes félretenni, és a legjobban kihasználni a megtakarításunkat. De ahhoz, hogy jól lássuk a lehetőségeinket, fontos, hogy tisztában legyünk a pénzügyi alapfogalmakkal. Segítünk neked eligazodni a nagy gazdasági útvesztőben. Nem elég annyit tudni, hogy félreteszünk, legyünk tudatosak, és használjuk ki a legkedvezőbben a megtakarításunkat! Ha hosszú távú megtakarítást választunk, akkor gondoskodhatunk előre a gyermekeinkről és saját nyugdíjas éveinkről is. Ha pedig rövid távú terveink vannak, akkor is számos befektetés közül választhatunk.

Alapoktól!

A tőke az a pénzösszeg, amivel jelenleg rendelkezünk. Vagyis a lekötni vagy befektetésre szánt összegünk. A kamat pedig az a pénzmennyiség, amellyel a tőke (például a felvásárolt államkötvény) értéke egy adott kamatozási időtartam alatt növekszik.
A kamatozási időtartam minden konstrukcióban más és más, de mindig azt a teljes időszakot jelöli, melyre a kamat jár. Ha például Magyar Államkötvényekbe fektetjük a pénzünket, akkor 3, 5, 10 és 15 éves futamidővel számolhatunk. A fix kamatozású államkötvények évente fizetik ki a kamatot, amelynek mértéke előre rögzített, a tőkét pedig egy összegben, a futamidő lejártakor kapja meg a tulajdonos. Ha változó kamatozású államkötvényt választunk, amely általában féléves kamatperiódusú, akkor csak azt tudható, hogy milyen módon és mikor kerül sor a kamat megállapítására, de a pontos összeget előre nem tudhatjuk.

Pénzünket leköthetjük bankban is. Vagyis ha tudjuk, hogy egy bizonyos összegre (tőke) az elkövetkezendő időszakban nem lesz szükségünk, „odaadjuk” a banknak használatra, és ezért cserébe kamatra számíthatunk, hiszen biztosítottuk a bankot arról, hogy meghatározott ideig szabadon felhasználhatja a pénzünket. Az, hogy éppen mennyi kamatot fizet a bank, változó lehet.

Korábbi cikkek a témában!
– Hogyan menthetjük meg a pénzünket? – 1. rész
– Hogyan menthetjük meg a pénzünket – 2. rész
– Mi az államkötvény, és miért jó befektetés?
– Miért éri meg előtakarékoskodni?
– Karácsonyi költekezés okosan!

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top