Aktuális

Nem igaz, hogy a karrier miatt nem szülnek a nők

Gyakran hallott sztereotípia, hogy a nők a karrierjük érdekében nem szülnek – ám egy hazai kutatás szerint a diplomások aktívabbak a családalapításban az érettségizetteknél.

Sokszor halljuk a „vádat”, hogy manapság a nők számára fontosabb az önmegvalósítás és a munkahelyi siker, mint a családi élet, ezért halogatják a családalapítást, és ha szülnek, akkor is megállnak egy gyermeknél.
A Budapesti Corvinus Egyetemen átfogó kutatás zajlott a kérdésben, és mint kiderült, a diplomás anyák előbb vállalnak második gyermeket, mint az érettségizettek. A magasabb iskolai végzettségűek hosszú ideig várnak az első gyermekre, viszont a második gyereknél igyekeznek behozni a kiesett időt – mondta el Bartus Tamás, a Szociológia és Társadalompolitika Intézet egyetemi docense.

A diplomás nőknek bizonyos korosztályban kevéssel ugyan, de több gyermekük van, mint az érettségivel rendelkező társaiknak, s így a szakértő szerint nem feltétlenül igaz az a sztereotípia, miszerint a diplomás nők a gyerekvállalás helyett egyértelműen a karriert választják.
Bár a diplomás nők között valóban sokan akadnak, akik az első gyermeket sem vállalják, ez azonban nem feltétlenül csak azzal függ össze, hogy a karrier fontosabb nekik, inkább a korukkal. A fiatalabbak körében ugyanis több nő szerez diplomát, mint férfi.

Az „Életünk fordulópontjai” elnevezésű program eredményei szerint az 1966 és 1975 között született diplomások a harmadik gyermek vállalására is fogékonyabbak, mint a hasonló évben született középfokú végzettségűek. A három vagy több gyermek vállalása leginkább a vallásos családokra jellemző, a korábbi kutatások szerint pedig a diplomások között nagyobb a vallásosok aránya, mint az érettségizettek körében – tette hozzá a kutató. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top