Aktuális

4 pénzügyi lecke, amit jó, ha megtanítasz a gyerekednek

Gyermekeink jövőbeli sikere nem csupán azon alapul, hogy havonta mennyit viszünk haza, de azon is, hogy mit tanítunk nekik az élettel kapcsolatban. Milyen bölcs tanácsokat, ötleteket adunk nekik, milyen munkamorálra tanítjuk őket?

4 pénzügyi lecke, amit jó ha megtanítasz a gyerekednek Tanítsd meg rá, hogy tűzzön ki célokat!

Ha a gyermeked nagyon vágyik valamire, segíts neki abban, hogy megtudja, hogyan érdemes egy célt kitűznie és azt megvalósítania. Ha például kitalálja, hogy fél év alatt összegyűjti egy új bicikli árát, de fél távnál mégis egy számítógépes játékra költené el a pénzét, el kell magyarázni neki, hogyha megveszi a játékot, kevesebb pénze marad a kerékpárra, és tovább kell várnia az igazi álmára. Ezzel kialakulhat a gyermekben egyfajta prioritás, amit továbbvihet a felnőtt életében is.

Tanítsd meg kompromisszumot kötni!

Az előző példából indulj ki! Vagyis ha a gyermekednek nem sikerül összegyűjtenie a pénzt a kerékpárra – mert időközben mást is vett – akkor tanítsd meg neki, hogy ilyenkor kompromisszumot kell kötni. Vagyis nem kaphat meg mindent azonnal, és következményekkel jár, ha elkölti a félretett pénzét.

4 pénzügyi lecke, amit jó ha megtanítasz a gyerekednek Beszélgess vele a pénzről!

Persze nem kell elővenned az adóbevallásodat, és a gimnazista gyerekednek elmagyarázni. De meg kell ismertetned vele, hogyan érdemes beosztani a havi keresetünket. Magyarázd el neki, miért érdemesebb megtakarítani már az első munkahelyünk alatt, és várni három-öt évet, mint hirtelen beleugorni egy lakáshitelbe. Ismertesd meg vele a befektetési lehetőségeket, azok kockázatait. Az állampapírok típusait és azt, hogy milyen kifizetésekkel számolhat majd megtakarításai után. A lényeg, hogy tudatosan készítsd fel a jövőre!

Mutass jó példát!

Hiába papolunk a gyerekünknek a megtakarítás fontosságáról vagy arról, hogy időben adja fel a csekkjeit, ha közben mi magunk hatalmas hitelkártya-adósságot halmozunk fel. A gyerek ugyanis azt másolja le, amit otthon lát. Felnőttként a saját bőrén érzi majd a szüleitől tanult rossz minták miatt elkövetett hibák következményeit, de egy rossz hitelkonstrukció után már átgondoltabban kezeli pénzügyeit.

Korábbi cikkek a témában!
– Miért jobb a megtakarítás a hitelnél?
– Hogyan menthetjük meg a pénzünket? – 1. rész
– Hogyan menthetjük meg a pénzünket – 2. rész
– Mi az államkötvény, és miért jó befektetés?
– Miért éri meg előtakarékoskodni?
– Karácsonyi költekezés okosan!
– Légy képben! Mi a tőke? Mi a kamat?
– 10 tipp a családi költségvetés megtervezéséhez!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top