Aktuális

Egyszerű, környezetbarát csomagolások, kártyák

Unalmas, megszokott csomagolópapírok, üdvözlőkártyák helyett készítsünk magunk egyedi ajándékcsomagokat! Ötleteink nyomán még az is kreatívvá válhat, aki eddig kétbalkezesnek tartotta magát.

Egyszerű, környezetbarát csomagolások, kártyák1. Szalagos üdvözlőkártyák

A zsinóros üdvözlőkártyához háromszög alakban kis lyukakat ütünk a papírba, amikbe színes zsinórt fűzünk úgy, ahogy a cipőfűzőt szoktuk. A6-os méretű kártyához kb. 60 cm zsinór szükséges. Még ünnepélyesebb hatást érünk el, ha szaténszalagot használunk. A5-ös méretű kártyához 12 cm hosszú szalagokat vágjunk le, színenként 3-3 darabot. A kártyán rajzoljuk be a középvonalat, a szalagokat hajtsuk félbe, és a középvonalra ragasszuk fel a közepüknél egymástól egyujjnyi távolságra. Ha a szalagok megragadtak, ollóval formára igazítjuk őket, két bátor mozdulattal ferdén levágjuk. A karácsonyfánkat díszíthetjük a tetején csillaggal. Kicsit munkásabb, de nagyon mutatós, ha a háromszög formába rendezett szalagok szélességének megfelelően sniccerrel bevágjuk a papírt, és befűzzük a szalagot. A hátoldalára pedig egy sima papírlapot ragasztunk.

Alapanyagok: karton, szalag, zsinór, maradék papír
Eszközök: olló, sniccer, ár vagy egy vastagabb tű, ragasztó

2.  Díszes borítékok

Kisebb ajándékok csomagolásának praktikus és gyors módja, ha feldíszített borítékba rejtjük azokat. A papírboltokban különböző színű és formájú borítékokat vásárolhatunk, amelyeket egy-egy hangulatos díszítőelemmel egyedivé varázsolhatunk. Egyszerűbb formákat kivághatunk ollóval – csillagot, fenyőfát, szívet –, de matricákat, fényképeket, vagy akár a gyerekek rajzait is ráragaszthatjuk a kis papírzacskókra. Borítékot készíthetünk magunk is különféle vastagságú, mintázatú papírból. A legegyszerűbb, ha egy megfelelő méretű postai borítékot a ragasztások mentén óvatosan szétbontunk, és sablonként használjuk. Már csak ragasztani kell, és készen is van a saját készítésű csomagolás.

Alapanyagok: papír, matricák, öntapadó papír
Eszközök: olló, ragasztó

3. Doboz és toboz

Bármilyen kartonból készült, az ajándék méretének megfelelő dobozt egyszínű papírba csomagoljuk, majd feldíszítjük: termésekkel, pecsételt papírdíszekkel. A képen a fehér csomagolásra egy örökzöld ág és pecséttel díszített papírszívek kerültek, amelyeket egy kis facsipesszel rögzítettünk. A fehér csomagolópapírt sodrott papírzsinórral kötöttük át. A másik dobozt natúr csomagolópapírral vontuk be, amelyre egy csíknyi jutaszalag került, majd egy téli verset nyomtattunk ki és ragasztottunk rá. Mindezt átkötöttük egy vékony organzaszalaggal, s egy tobozt ragasztottunk rá. A vers helyett kerülhet rá gyerekrajz, személyes üzenet.

Alapanyagok: kartondoboz, csomagolópapír, szalag, zsinór, faág, toboz, csipesz
Eszközök: olló, sniccer, ragasztópisztoly

4.  Fahéjas ajándékkísérő

Tetszőleges méretű kartonra rajzoljunk karácsonyi motívumokat, amelyeket kis darab textil vagy mintás papír felhasználásával „színezhetünk” ki. Pecsételhetünk, de fűszerekkel, termésekkel is díszíthetjük az ajándékkísérőt. A fahéjas kártyához az apróbb darabkákat ragasztópisztoly segítségével rögzítjük a papíron. A kis halom két oldalán egy-egy kis lyukat fúrunk, zsinórt vagy szalagot húzunk át rajtuk, majd megkötjük. A kis kártyák felső szélétől egyujjnyira lyukat ütünk, ide szintén zsinór kerül. Rusztikusabb hatás eléréséhez madzagot, gyapjúfonalat, az elegánshoz szatén- vagy organzaszalagot használhatunk.

Alapanyagok: karton, szalag, zsinór, ragasztó, termés/fűszer, maradék papír vagy textil
Eszközök: olló, sniccer, lyukasztó, pecsét, pecsétpárna, ragasztópisztoly

Nézzétek meg e heti címlapsztárunk, Schell Judit fotózásán készült videónkat is!

 

Egyszerű, környezetbarát csomagolások, kártyákCikkünk az e heti Nők Lapjában jelent meg. További cikkeink az aktuális számból:

Ha előfizetnél a Nők Lapjára, itt és most megteheted!

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top