nlc.hu
Aktuális
Így spórolj karácsonykor!

Így spórolj karácsonykor!

A kislányom téli gyerek, és valahogy az első pillanattól kezdve imádja a karácsonyt. Tavaly is nagyon szomorú volt, amikor elpakoltuk a csillogó díszeket, az egyik ablakra ragasztott kisangyalka-üvegmatricát nem is engedte leszedni, itt mosolygott ránk egész évben.

Különleges szigorítások tehát nálunk sincsenek karácsonyügyileg, de pár apróságra azért mindig odafigyelünk.
Spanyolországban 2011 tavaszán bevezették az autópályákon a 110 km/óra sebességkorlátozást,
a nemzeti energiacsökkentő program részeként, hogy optimalizálják a járművek fogyasztását. Azóta már ismét visszaállították a 120 km/óra sebességhatárt, de mi kipróbáltuk az úgynevezett „száztízezést”, és bizony elég sokat számít akkor, ha többször utazunk nagy távokat, ami nálunk garantált, hiszen a nagyszülők egy része bő kétszáz kilométerre lakik tőlünk. Nem mondom, eleinte voltak idegőrlő pillanatok, hiszen egy gyerekülésbe szíjazott kiskorúnál minden perc számít, amikor épp a világot szeretné aktívan felfedezni, mi viszont egy székbe kényszerítjük, de aztán mindannyian megszoktuk, mert az átlagos utazási időnket nagyjából tizenöt perccel növelte, a fogyasztásunkat viszont jócskán csökkentette ez a családi intézkedés. Amúgy is érdemes a kocsin úgy beállítani a fogyasztásjelzőt, hogy ne átlagfogyasztást mutasson, hanem az aktuálisat, így mindig láthatjuk, hogy éppen mennyire optimális.
És hogy hogy jön ez a karácsonyhoz? Nem túl bonyolult persze, de az év legnagyobb ünnepén beindul az össznépi rokonlátogatás, indulnak a kocsikaravánok szerte az országban. Jó szívvel ajánlom a „száztízezést” – igazán pénztárcakímélő megoldás. Ha pedig útnak indulunk, érdemes átgondolni, hogy a család mely tagjai mikor és hova szeretnének eljutni, és lehetőség szerint minél kevesebb autót használni. Ha jól megszervezzük a családi „telekocsikat”, még talán a nagy nyűgösködéseket is meg tudjuk előzni, ha mindig van valaki hátul, aki lelkes bébiszitterként foglalkoztatja az utazásban elcsigázódó aprónépet.
De közelítsünk egy kicsit jobban az ünnephez. A fa vásárlása vitatéma, sokan a földlabdás fákat is ellenzik, hiszen szegények a pár hét alatt komoly igénybevételnek vannak kitéve, nehezen
viselik a nagy hőingadozásokat, és sajnos nagyon sok esetben tönkremennek. Persze ettől még választhatunk ilyet, csak akkor nagyon figyeljünk rá, hogy lehetőség szerint minél kevésbé károsodjon (a szobában például ne legyen túl melegben), hogy még vissza lehessen ültetni. A műanyag fa abszolút tévútnak bizonyul, az általa okozott ökológiai terhelés elég nagy…
Klasszikus karácsonyi zöld téma a csomagolás.
Mi már elég régen áttértünk a kis zacskókra, szerencsére több áruház is kínál mostanában helyes kis tatyókat, melyeket simán el lehet tenni a következő évre, ráadásul a kicsik ugyanúgy imádják, mint a csörgő-zörgő papírokat. Akik pedig tudnak varrni – na, egyrészt őket nagyon irigylem, semmitől nem leszek annyira ideges, mint a varrástól, a fene sem érti ezt! –, azoknak meg semmi sem szabhat határt, gyönyörű dolgokat lehet akár egy este alatt is összerittyenti.
Legkedvesebb inspirációs forrásom a www.etsy.com, tele van fantasztikus
ötletekkel, érdemes böngészgetni rajta.
Fontos pár szót ejteni a karácsonyi menüről is. Tavaly egy ponton megkérdeztem a férjemet, hogy az normális-e, hogy egyáltalán nem stresszelünk így az ünnep tájékán. Nagyot nevetett, hogy miért is kellene, s megalapítottuk a kétszemélyes „stressless cooking” mozgalmunkat. Jó előre megbeszéltük, mit szeretnénk enni az ünnepek alatt, amit lehetett, előre megvettünk, lefagyasztottuk, és nem volt semmi rohangálás, túlköltekezés, túltervezés, és az ünnepek után sem dobtunk ki nagy mennyiségű megszáradt bejglit. Sőt nem dobtunk ki semmit. És így is volt minden bőven, a család után jöhettek bátran a barátok, jutott mindenkinek finom falat. Idén is így tervezzük.

Utolsó perces ajándék

Hadd osszak meg egy jó receptet! Igaz, a fürdés nem környezettudatos „ügy”, de néha azért nekem is jólesik egy latyakos, nyirkos, hideg estén. És ha már éppen megengedem magamnak ezt a luxust, akkor dobok a vízbe egy saját készítésű fürdőgolyót is. Elkészíteni egyáltalán nem macerás, viszont filléres mulatság, és karácsonyi ajándéknak is kitűnő. Íme a recept:

Fürdőbomba:
1 csésze szódabikarbóna
1/2 csésze citromsav
1/4 csésze kukoricakeményítő
1/4 csésze zabpehelyliszt/rizsliszt
2 kávéskanál folyékony olaj
1-2 spricc víz, illóolaj
színezék

Keverjük össze a száraz hozzávalókat, és adjuk hozzá az olajat, majd az illóolajat – itt aztán lehet kedvünkre illatokat kutyulni, ettől lehet igazán személyre szabott ajándék –, végül a színezéket. Ezt nem muszáj, maradhat natúr is, ha azt szeretnénk. Utána jöhet a pár spriccelésnyi víz. Ez az elkészítés egyetlen nehezebb része, keverés közben arra kell figyelni, hogy épp csak annyira legyen nedves, hogy jól formázható legyen. Picit pezsegni fog, ne lepődjünk meg! Utána tehetjük például szilikonformákba, amelyből ha megszáradt, majd könnyen ki lehet pattintani. Elkészítés után egy-két napot hagyjuk száradni, utána vegyük ki a formából!

 

Cikkünk az e heti Nők Lapjában jelent meg. További cikkeink az aktuális számból:

Ha előfizetnél a Nők Lapjára, itt és most megteheted!

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top