Fűszeres töltött dagadó
Hozzávalók 4 személyre:
• 30 dkg sertéslapocka
• 30 dkg dagadó
• só, szemes bors
• 1 kávéskanál majoránna
• 1 fej +3 gerezd fokhagyma
• 5 szem kardamom
• 4 szál friss rozmaring
• 2 teáskanál fűszerpaprika
• 1 tojás
• 5 evőkanál zsír
• 2 babérlevél
A sertéslapockát ledaráljuk, összedolgozzuk a sóval, majoránnával, 3 gerezd finomra vágott fokhagymával, az apróra tört kardamommal, a vágott rozmaringgal, a fűszerpaprikával és a tojással. A tölteléket a felszúrt dagadóba töltjük, a hús végét hústűvel vagy hurkapálcával összetűzzük. Egy evőkanál zsírral kikent tepsibe helyezzük. A maradék zsírt felmelegítjük sóval, pár szem borssal, a babérlevéllel és a félbevágott fokhagymafejjel, majd meglocsoljuk vele a dagadót. A tepsit letakarjuk alufóliával, és 140 ºC-ra előmelegített sütőbe toljuk. 2,5-3 óráig sütjük, amikor a hús megpuhult, 180 ºC-on további 5-6 percig sütjük. (Célszerű sütés közben félóránként meglocsolni a húst a zsiradékkal.) Tálalás előtt 20 percet pihentetjük, majd felszeletelve kínáljuk. Köretként hagymás tört burgonyát adhatunk mellé.
Provence-i töltött csirkecomb
Hozzávalók 4 személyre:
• 30 dkg burgonya
• 3 szál friss rozmaring
• 2 szál friss kakukkfű
• 3 gerezd fokhagyma
• 10 dkg szárított paradicsom
• 10 darab bazsalikomlevél
• 2 tojássárgája
• 4 egész csirkecomb
• 1 dl olívaolaj
• 12 dkg vaj
• 2 dl fehérbor
• 15 dkg hámozott paradicsom (konzerv)
• só,
• 40 dkg kelbimbó
A megmosott burgonyát héjában megfőzzük, majd meghámozzuk, összetörjük, és amikor kihűlt, belekeverjük a vágott rozmaringot, bazsalikomot, kakukkfüvet, az aprított fokhagymát és az apróra vágott szárított paradicsomot. Hozzáadjuk a tojássárgáját, sózzuk, és krémes állagúra dolgozzuk. A tölteléket betöltjük a csirkecombok bőre alá. Közben egy edényben felhevítjük az olívaolajat, amikor már elég forró, ráöntjük a tepsibe helyezett csirkecombokra, majd 160 ºC-os sütőben kb. 50 percig sütjük. Amikor megsült a csirkecomb, kiszedjük a tepsiből, leöntjük a zsiradékot, és a visszamaradt pörzsanyagot átforraljuk 6 dkg vajjal és a fehérborral. Hozzáadjuk a hámozott paradicsomot, és az egészet összeturmixoljuk. Sóval, friss fűszernövényekkel ízesítjük. A kelbimbót leveleire szedjük, majd fél percre forrásban lévő, sós vízbe mártjuk. Lecsepegtetjük, és serpenyőben átforgatjuk a maradék vajon. A csirkecombot a kelbimbóval és a paradicsomos mártással kínáljuk.
Töltött padlizsán
Hozzávalók 4 személyre:
• 4 kisebb padlizsán
• fél szál póréhagyma
• 2 gerezd fokhagyma
• 2 szál friss rozmaring
• 30 dkg félkemény sajt
• só, fehér bors
A padlizsánt félbevágjuk, a közepét kiszedjük és apró kockákra vágjuk. A felkockázott padlizsánt összekeverjük a finomra vágott póréhagymával, az aprított fokhagymával, a vágott rozmaringgal és a kockára vágott sajttal. Sóval, borssal ízesítjük, majd az egészet visszatöltjük a padlizsánba. 180 ºC-ra előmelegített sütőben kb. 10-12 percig sütjük.
Babkrémleves tarjás derelyével
Hozzávalók 4 személyre:
• 30 dkg füstölt tarja
• 5 darab babérlevél
• 3 szál friss kakukkfű
• 1 fej fokhagyma
• 2 tojás
• 2 szál friss rozmaring
• 25 dkg fehér bab, előzőleg 4 órára beáztatva
• 15 dkg füstölt szalonna
• 10 dkg póréhagyma
• 4 gerezd fokhagyma
• 2 szál sárgarépa
• 1 kisebb zellergumó
• só
• 3 dl főzőtejszín
• 20 dkg burgonya
• 6 dkg liszt, fél evőkanál zsír
A derelyetöltelékhez a tarját 3 darab babérlevéllel, a kakukkfűvel, a félbevágott fokhagymával feltesszük főni. Amikor megfőtt, a levét félretesszük, a tarja felét apró kockákra vágjuk, a másik felét ledaráljuk. A kétféle tarját összekeverjük 1 egész tojással és a vágott rozmaringgal. A beáztatott babról leöntjük a vizet. Az apróra kockázott szalonnát serpenyőben megpirítjuk. Rádobjuk a finomra vágott póréhagymát, 2 darab babérlevelet, a 4 gerezd finomra vágott fokhagymát, kb. 1 percig pirítjuk, majd hozzáadjuk a beáztatott babot. Felengedjük a tarja levével, beletesszük a tisztított sárgarépát és zellert, ha kell, sózzuk, és addig főzzük, amíg a bab megpuhul. Kiszedjük a babérlevelet, összeturmixoljuk, majd összemelegítjük a tejszínnel, de már nem forraljuk. A derelyéhez a burgonyát héjában megfőzzük. Meghámozzuk, félbevágjuk, majd összetörjük. Amikor kihűlt, összegyúrjuk a liszttel, a másik tojással, sóval és a zsírral. 2-3 mm vastagra nyújtjuk, és pogácsaszaggatóval köröket szaggatunk belőle. Ezekbe töltjük a tarjás tölteléket, majd a széleket vízzel vagy tojással megkenve összenyomkodjuk, és derelyét formálunk belőle. Lobogó sós vízben kifőzzük (míg feljön a víz tetejére), és a levesbe téve tálaljuk.
Lilakáposzta-krémes sütőtök
Hozzávalók 4 személyre:
• 80 dkg sütőtök (pucolt mennyiség)
• só, fehér bors
• római kömény
• 3 evőkanál olívaolaj
• 3 evőkanál méz
• 1 közepes vöröshagyma
• 2 darab babérlevél
• 30 dkg lila káposzta
• 4 dl vörösbor
• 8 dkg vaj
• 1 tojás
A sütőtököt meghámozzuk, a magokat eltávolítjuk, a tökhúst vastagon felszeleteljük. Sóval, római köménnyel ízesítjük, és egy órán át a hűtőben hagyjuk. Felhevítjük az olívaolajat, beletesszük a mézet, amikor a méz enyhén barnulni kezd, hozzáadjuk a vékony szeletekre vágott vöröshagymát és a babérlevelet. Egy-két percig pirítjuk, majd rátesszük a vékony szálakra vágott, besózott és kicsavart káposztát. Sóval, fehér borssal ízesítjük, és felengedjük annyi vörösborral, hogy a káposztát épp hogy ellepje. Fedő alatt puhára pároljuk. A végén kivesszük a babérlevelet, és a vajat hozzáadva botturmixszal összepürésítjük, majd kihűtjük. Amikor kihűlt, hozzáütjük a tojást, és jól elkeverjük. Közben a sütőtököt 160 ºC-os sütőben kb. 30 percig sütjük. A sütőből kivéve rákanalazzuk a káposztakrémet, és további 10 percre visszatesszük a sütőbe, majd tálaljuk.
Parajjal töltött süllőfilé répapürével
Hozzávalók 4 személyre:
• 80 dkg süllőfilé
• 20 dkg friss parajlevél (helyettesíthető rukkolával)
• 1 gerezd fokhagyma
• 5 evőkanál olívaolaj
• 8 levél friss bazsalikom
• só
• 3 evőkanál vaj
• 50 dkg sárgarépa
• 1 darab citrom
• 3 evőkanál méz
Ha szükséges, a süllőfilékből a maradék szálkát eltávolítjuk. A parajt összekeverjük 2 evőkanálnyi, az aprított fokhagymával ízesített olívaolajjal és a bazsalikomlevéllel. A süllőt a bőre alatt bevágjuk, és ide töltjük az ízesített parajt. Serpenyőben 3 evőkanál olívaolajat hevítünk. Bőrével lefelé beletesszük a süllőfiléket, sóval ízesítjük, és addig sütjük, amíg a bőre ropogós lesz (kb. 2 perc). Ekkor hozzáadunk 1 kisebb evőkanál vajat, majd megfordítjuk a halat, és lehúzzuk a serpenyőt a tűzhelyről. A tisztított sárgarépát nagyobb darabokra vágjuk, sós-citromleves-mézes vízben puhára főzzük, majd leszűrjük, és összeturmixoljuk a maradék 2 evőkanál vajjal. A hal mellé tálaljuk.
Gombás-sajtos töltött palacsinta, rántva
Hozzávalók 4 személyre:
A töltelékhez:
• 20 dkg gomba
• 3 evőkanál vaj
• 2 szál újhagyma
• só, fehér bors
• 3 szál friss kakukkfű
• 20 dkg lágy kecskesajt
A palacsintához:
• 10 dkg liszt
• 2 tojás
• 2,5 dl tej
• 2,5 dkg vaj olvasztva
• liszt
• tojás és zsemlemorzsa a panírozáshoz
• olaj vagy vaj a sütéshez
A mártogatóhoz:
• 4 dl natúr joghurt
• 1 csokor snidling
A töltelékhez a megmosott gombát cikkekre vágjuk. Egy serpenyőben felhevítjük a 3 evőkanál vajat, beletesszük a vékony karikára vágott újhagymát, kicsit átfuttatjuk, majd rádobjuk a gombát. 3-4 percig pirítjuk, sóval, fehér borssal és kakukkfűvel ízesítjük. Lehúzzuk a tűzhelyről, és hozzákeverjük a kecskesajtot. A lisztből, a tojásból, a tejből és szódavízből hagyományos módon palacsintatésztát készítünk, hozzákeverjük az olvasztott vajat. Egy órát pihentetjük, majd kevés olajon vagy vajon kisütjük a palacsintákat. Beletöltjük a gombás tölteléket, henger alakúra formázzuk, a szokott módon bepanírozzuk (lisztbe, felvert tojásba, végül zsemlemorzsába forgatjuk), majd forró olajban kirántjuk. A joghurtot elkeverjük az aprított snidlinggel és sóval, ezt adjuk tálaláskor a palacsinták mellé.
Máté Krisztina címlapfotózásán jártunk. Nézzétek meg az ott készült videónkat!
Cikkünk az e heti Nők Lapjában jelent meg. További cikkeink az aktuális számból:
Ha előfizetnél a Nők Lapjára, itt és most megteheted! |