Sertésszűz meggyszósszal és hercegnőburgonyával
Hozzávalók 4 személyre:
• 80 dkg sertésszűz
• só, bors
• olaj
A hercegnőburgonyához:
• 40 dkg sütni való krumpli
• 1 tojássárgája
• 3 dkg vaj
• fél dl főzőtejszín
• só, bors, szerecsendió
A meggyszószhoz:
• 40 dkg meggy (fagyasztott)
• 1 darab citrom,
• 3 ek kristálycukor
• 3 evőkanál kukoricakeményítő
• 1,5 dl főzőtejszín
Elsőnek a meggyszószt készítsük el: a magozott meggyet főzzük 10 percig fél liter, cukorral és citromhéjjal ízesített vízben. Keverjük el a kukoricakeményítőt a tejszínnel! Fokozatosan keverjünk a tejszínhez a forró meggyléből, majd öntsük az egészet a meggyhez. Forraljuk sűrűsödésig a szószt! A hercegnőburgonyához a hámozott, darabolt krumplit sós vízben főzzük puhára. Szűrjük le, keverjük el a vajjal, a tojássárgájával, a fél dl tejszínnel, ízesítsük sóval, borssal, szerecsendióval. Törjük át, töltsük nyomózsákba, és sütőpapírral bélelt tepsibe nyomjunk kúpokat. 220 fokos sütőben süssük 20-25 perc alatt pirosra. A húst egészben sózzuk, borsozzuk, kevés olajon süssünk rá kérget körbe egy teflonserpenyőben, majd helyezzük sütőlemezre, és 220 fokon süssük 15 perc alatt készre. Szeletelés előtt pihentessük a húst 5 percet.
Currys krumplileves
Hozzávalók 4 személyre:
• 40 dkg kiflikrumpli
• 1 fej vöröshagyma
• 2 ek. olívaolaj
• 1 tk. frissen őrölt római kömény
• 1 tk. curry fűszerkeverék
• só
• 1 gerezd fokhagyma
• 2 dl kókusztej (ha nincs, akkor főzőtejszín)
• negyed citrom/lime
• 1 kis csokor koriander
Az apróra kockázott hagymát dinszteljük meg az olívaolajon, amikor kész, adjuk hozzá a curry fűszerkeveréket és a tört római köményt. Pirítsuk meg a fűszereket is. Adjuk hozzá a megpucolt, felkockázott krumplit, és öntsük fel 7 dl vízzel. Sózzuk, adjuk hozzá a felaprított fokhagymát. Főzzük puhára a krumplit! Amikor megpuhult, öntsük hozzá a kókusztejet/tejszínt, csepegtessünk hozzá citrom- vagy lime-levet. Szórjuk meg aprított korianderlevéllel, tálaljuk.
Hagymás-krumplis lángos
Hozzávalók:
• 40 dkg liszt
• só
• 30 dkg héjában főtt, pucolt, áttört főzni való krumpli
• 3 dl langyos víz
• 3 dkg friss élesztő
• 1 nagy fej vöröshagyma
• olívaolaj a hagymához, napraforgóolaj a lángos sütéséhez
A lisztet keverjük el 1 teáskanál sóval, adjuk hozzá az áttört főtt krumplit. Az élesztőt keverjük el a langyos vízzel, forgassuk össze a liszttel. Gyúrjunk ruganyos, homogén tésztát, ha szükséges, pótoljuk a liszt vagy a víz mennyiségét. Szobahőmérsékleten kelesszük a tésztát 2 órán át! Közben az aprított hagymát pirítsuk ropogósra egy kevés olívaolajon, csepegtessük le a felesleges olajat, majd gyúrjuk össze a megkelt tésztával. Hagyjuk ismét kelni 1 órát. Olajozott kézzel formázzunk közepes méretű lángosokat, és forró olajban süssük mindkét oldalukat pirosra.
Krumplis-olívás focaccia
Hozzávalók:
• 40 dkg liszt + a formázáshoz
• 1 tk só
• 1 tk szárított élesztő
• 3 dl víz
• 30 dkg sütni való krumpli
• 4 ek olívaolaj
• 1 gerezd fokhagyma
• kis csokor petrezselyem
• 5 dkg magozott fekete olívabogyó
Előző este a lisztet keverjük el a szárított élesztővel és a sóval. Öntsük hozzá a vizet, kanállal keverjük el. Sűrű nokedlitésztát kapunk. Fedjük le konyharuhával, hagyjuk egy éjszakán át kelni, reggelre kovásszerű tésztát kapunk. Kevés liszttel gyúrjuk át a tésztát, liszttel szórt sütőlemezre formázzunk belőle 2 cm magas téglalapot. Hagyjuk további fél órát kelni. Közben melegítsük elő a sütőt 250 fokra! A krumplit hámozzuk, karikázzuk fel vékonyan. 2 evőkanál olívaolajhoz adjunk 2 evőkanál vizet, és pároljuk puhára a krumplit. Rázogassuk csak, hogy ne törjön össze. Sózzuk. A maradék olívaolajat keverjünk el aprított fokhagymával és petrezselyemmel, kenjük meg vele a kinyújtott tésztát, helyezzük rá a krumplikarikákat és a felezett olívabogyókat. Sózzuk meg, és 10-12 perc alatt süssük készre a focacciát.
Húsos gombaragu krumplipüré alatt sütve
Hozzávalók 4 személyre:
• 30 dkg csirkemellfilé
• 35 dkg csiperke
• 1 fej vöröshagyma
• olívaolaj
• 1 tk őrölt pirospaprika
• 1 tk tárkony
• só, bors
• 2 dl főzőtejszín
• 2 gerezd fokhagyma
A krumplipürékéreghez:
• 50 dkg krumpli
• 2 dl tej
• 5 dkg vaj
• 1 tojás
• 1 tk. mustár
A felkockázott hagymát dinszteljük puhára kevés olajon, adjuk hozzá a felkockázott csirkemellet és a nagyobb darabokra vágott gombát, a pirospaprikát, a tárkonyt. Pároljuk a gombát 15 percet, majd sózzuk, borsozzuk, öntsük fel a tejszínnel, forraljuk össze. Hagyományos módon készítsünk krumplipürét: a főtt áttört krumplit keverjük ki a langyos tejjel és a vajjal, sózzuk, borsozzuk. A kész, enyhén kihűlt krumplipürében keverjük el az enyhén felvert egész tojást és egy a mustárt. A gombás-húsos ragut szedjük tűzálló tálba, fedjük be a krumplipürével, és süssük 220 fokra előmelegített sütőben 30 percet.
Szalonnás krumplis tészta
Hozzávalók 4 személyre:
• 40 dkg széles metélt
• 30 dkg krumpli
• 15 dkg húsos szalonna
• olívaolaj
• 1 fej vöröshagyma
• 1 csokor petrezselyem
• 1 ág friss rozmaring
• 1 gerezd fokhagyma
• 40 dkg hámozott, darabolt paradicsom (konzerv)
• só, bors
A szalonnát kockázzuk fel, és egy nagy, lefedhető serpenyőben kevés olajon pirítsuk ropogósra. A sütési idő felénél adjuk hozzá a felkockázott hagymát, fonnyasszuk meg. Adjuk hozzá az aprított petrezselymet és rozmaringot, az aprított fokhagymát és a darabolt paradicsomot. Sózzuk, borsozzuk. Adjuk hozzá a hámozott, folyó víz alatt többször átöblített, felkockázott krumplit, és tegyünk hozzá annyi vizet, amennyi a krumplit éppen ellepi. Fedjük le, és keverés nélkül, takarékon főzzük a szószt, míg a krumpli megpuhul. A tésztát főzzük ki lobogó, sós vízben, szűrjük le, keverjük el a krumplis mártással, és tálaljuk.
Diós csokoládétorta
Hozzávalók egy 22-24 cm átmérőjű tortához:
• 15 dkg puha vaj
• 25 dkg cukor
• 2 egész tojás
• 30 dkg liszt
• 2 ek cukrozatlan kakaópor
• 2 tk sütőpor
• 25 dkg főtt, áttört főzni való krumpli
• 2,5 dl tej
• 15 dkg durvára vágott dió porcukor a tálaláshoz
A sütőt melegítsük elő 180 fokra! A puha vajat keverjük elektromos habverővel habosra a cukorral, majd keverjük el benne egyenként a tojásokat. A lisztet keverjük el a kakaóporral és a sütőporral, adjuk a masszához az áttört krumplival, a tejjel és az aprított dióval együtt. Keverjük simára a tésztát. Vajazzunk és lisztezzünk ki egy 22-24 cm átmérőjű tortaformát, öntsük bele a tésztát, és süssük készre 50-55 perc alatt. Porcukorral szórva tálaljuk.
Cikkünk az e heti Nők Lapjában jelent meg. További cikkeink az aktuális számból:
Ha előfizetnél a Nők Lapjára, itt és most megteheted! |