Aktuális

Nagy pénzügyi fogalomtár – 1. rész

Van, amit nem tanulunk meg az iskolában, vagy nem emlékszünk rá. Pedig ha képben vagyunk a pénzügyi alapfogalmakkal, könnyebben eldönthetjük, hogy mibe fektetjük be a spórolt pénzünket. És ha pénzügyi tanácsadó segítségét kérjük, akkor sem kell tanácstalanul vakarnod a fejedet a kifejezéseket látván.

Tudatosan megspórolt pénzünkből vásárolhatunk államkötvényt, leköthetjük a bankban… De ahhoz, hogy felelősségteljesen döntsünk a megtakarításunkról és ezzel együtt a jövőnkről, fontos, hogy tisztában legyünk alapfogalmakkal. Nagy pénzügyi fogalomtár sorozatunk első része következik!

1.
Tőke és kamat

A tőke az a pénzösszeg, amivel jelenleg rendelkezünk, vagyis a lekötni vagy befektetésre szánt összegünk. A kamat pedig az a pénzmennyiség, amellyel a tőke (például a felvásárolt államkötvény) értéke egy adott kamatozási időtartam alatt növekszik.
A kamatozási időtartam minden konstrukcióban más és más, de mindig azt a teljes időszakot jelöli, melyre a kamat jár.

2.
Nagy pénzügyi fogalomtár - 1. részFutamidő
A futamidő a lekötött betétek, illetve hitelek során azt a szerződésben meghatározott időtartamot jelöli, amíg a betét le van kötve, illetve ami alatt a hitel visszafizetése megvalósul.

3.
Állampapír

Az állampapír az állam által kibocsátott, hitelviszonyt megtestesítő értékpapír. Állampapír vásárlásával tulajdonképpen az államnak adunk kölcsönt, előre meghatározott kamatra és előre meghatározott időre.  Lejáratkor a tőke teljes összegére, valamint az esedékes kamatokra az állam értékhatártól függetlenül garantálja a kifizetést, mely követelés az állammal szemben nem évül el. Ez utóbbi – azaz az állampapír futamideje – alapján megkülönböztetünk kincstárjegyet (1 éves vagy annál rövidebb lejáratú) és államkötvényt (1 évnél hosszabb lejáratú).

4.
Nettó árfolyam

Az adott állampapír felhalmozott kamat nélküli, aktuális árfolyama.

5.
Államkötvény

Az államkötvények tulajdonképpen azok az állampapírok, amelyek futamideje hosszabb, mint egy év. A Magyar Államkötvények (MÁK) 3, 5, 10 és 15 éves futamidővel kerülnek értékesítésre. Ezek alapján tehát a közép- és hosszú lejáratú kötvények közé tartoznak. A kötvény alapcímlete 1000 (Prémium Magyar Államkötvény) és 10 000 forint.

A fix kamatozású államkötvényekre évente fizetik ki a kamatot, amelynek mértéke előre rögzített, a tőkét pedig egy összegben, a futamidő lejártakor kapja meg a tulajdonos. Ezzel szemben ha változó kamatozású államkötvényt választunk, mely általában féléves kamatperiódusú, akkor csak az tudható, hogy milyen módon és mikor kerül sor a kamat megállapítására, de a pontos összeget előre nem tudhatjuk.

Korábbi cikkek a témában!
– „Megfogadtuk: öt hónapig spórolunk!” – 1. rész
– Miért jobb a megtakarítás a hitelnél?
– Hogyan menthetjük meg a pénzünket? – 1. rész
– Hogyan menthetjük meg a pénzünket? – 2. rész
– Mi az államkötvény, és miért jó befektetés?
– Miért éri meg előtakarékoskodni?
– Légy képben! Mi a tőke? Mi a kamat?
– 10 tipp a családi költségvetés megtervezéséhez!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top