Aktuális

Együtt táncolt a világ az erőszak ellen

Magyarország is csatlakozott a "One Billion Raising" világméretű összefogáshoz: világszerte a bántalmazott gyerekekért és nőkért táncoltak az emberek.

„Egymilliárd nő bántalmazása gyalázat, egymilliárd nő közös tánca forradalom” – kezdte beszédét Bombera Krisztina, a „One Billion Raising” rendezvény egyik mentora, és a hangulat valóban forradalmi volt február 14-én a Mamut 2 földszintjén. Több száz ember mozdult egyszerre a mozgalom himnuszára, a Break the Chain dalra, melyet a The Voice énekesei, Berkes Gabi és fia, Husnullina Regina, Veress Móni és Pál Dénes közösen adtak elő.
 

forrás: mno
Forrás: mno

Egymilliárd nő

A világon minden harmadik nőt vagy gyermeket ér bántalmazás, Magyarországon pedig minden negyediket – hangzik el a „One Billion Rising Budapest” kampányfilmben. Ez azt jelenti, hogy egymilliárd nő szenved az erőszaktól. A világ egyre több pontján tiltakoznak: Indiában sokan még éhségsztrájkra is képesek voltak, hogy felhívják a figyelmet az emberi jogokra, Mexikóban eltűnt vagy meggyilkolt lányaik fényképeivel tüntettek apák és anyák. „A mozgalom mellett több politikus is kiállt már, többek között Herman Van Rompuy, az Európai Tanács elnöke, és Viviane Reding, az Európai Bizottság alelnöke is felemelte a szavát a gyermekeket és nőket ért bántalmazások ellen” – mondja Juhász Borbála, a Magyar Női Érdekérvényesítő Szövetség elnöke. Az Egymilliárd nő tánca olyan közös tiltakozás, melyhez bárki csatlakozhat, aki együtt érez az áldozatokkal.

A kritikus tömeg

Együtt táncolt a világ az erőszak ellenVajon egy közös tánc képes felrázni az embereket? Képes hatást gyakorolni a döntéshozókra? Képes bármilyen változást elérni? „Az egyik egy örök kérdés: hogyan lehet az emberek figyelmét felhívni valamire, egy társadalmi problémára akár – mondja Bombera Krisztina. – A globális, egyszerre történő eseményeknek azonban mindig hatalmas erejük van. A zene és a tánc pedig átível kultúrákon, nyelveken, ezért az összefogás egyik legegyetemesebb módja.”

A világraszóló eseményt a Vagina Monológok szerzője, Eve Ensler indította útjára. „Eve Ensler több évet töltött Kongóban önkéntesként. Ott nagyon sok nőt erőszakolnak meg, és ott fedezte fel, hogy a nők ezt a traumát tánccal próbálják enyhíteni, feldolgozni – mondja Juhász Borbála. – Ekkor találta ki, hogy 2013-ban legyen egy globális tánc, mely szavak nélkül fejezi ki a nők fájdalmát. Egy közös megmozdulás, amikor nagyon sok ember egyszerre tesz valamit, az energetikailag is megváltoztathatja a Földet.”

Végső cél

A Magyar Női Érdekérvényesítő Szövetség a „One Billion Rising” programhoz való csatlakozás mellett a figyelemfelkeltésen túl politikai szinten is szeretne hatást gyakorolni a törvényhozókra. „Célunk, hogy a kormány csatlakozzon a nők elleni erőszak és a párkapcsolaton belüli erőszak megelőzéséről és hatékony kezeléséről szóló isztambuli egyezményhez, és minél hamarabb ratifikálja is azt” – mondta Juhász Borbála. Eve Ensler írónő szintén kijelentette, hogy az általa elindított V-day mozgalom addig tart, amíg véget nem ér az erőszak a világon.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top