Aktuális

Magyarok a világ legjobb angolnyelv-oktatói

Az 5 Perc Angol nyerte az első díjat a Love English Awardson, megelőzve olyan oldalakat is, mint a BBC Learning English vagy a Voice of America Learning English.

Egyetlen magyar jelöltként indult egy kis családi vállalkozás a Macmillan Education – a világ egyik vezető és legelismertebb angol nyelvoktató kiadványokkal és tananyagokkal foglalkozó kiadója – által évente megrendezett Love English Awards versenyen, ahol új belépőként rögtön el is hozta az aranyérmet.

„Minileckék” a neten

Magyarok a világ legjobb angolnyelv-oktatóiAz idén tízéves, ingyenes napi nyelvleckéiről, tankönyveiről és nem utolsósorban havi bulvár-nyelvoktató magazinjáról ismert 5 Perc Angolt egy nyelvész házaspár, Szalai Nóri és férje, Tóth Péter hozták létre. Az online leckéket először csak a nyelviskolájukban tanuló diákoknak küldözgették, a „minileckék” azonban rekordsebességgel kezdtek terjedni a neten, ennek hatására született meg az 5 Perc Angol nyelvleckék ötlete. „Először pár száz gyerek olvashatta ezeket – meséli Nóri –, hogy a heti két angolóra mellett további szórakoztató feladatokkal lássuk el őket. Valójában burkolt házi feladatnak szántuk.” A fogadtatás azonban várakozáson felüli volt. Pár hét alatt több ezer olvasója lett Nóri nyelvleckéinek. „Nagyon meglepődtünk, hogy az emberek ennyire szeretik az online leckéket, hogy ekkora igény van rá, ekkor döntöttünk úgy, hogy minden nap küldünk egyet, és nemcsak a diákjainknak, hanem mindenkinek, aki kéri.” És az ingyenes nyelvleckék a nyomkodós tesztekkel, a nyelvtani magyarázatokkal, érdekességekkel, hírekkel, hanganyagokkal és videókkal azóta is minden nap megérkeznek a már száznegyvenezer fős olvasótábor mailboxába. „A napi nyelvleckéket a kezdetektől fogva kizárólag mi állítjuk össze – mondja Nóri –, ha esik, ha fúj, ha szülök, ha nyaralunk, a leckék mindig napra készen megérkeznek. Egyszerűen szeretem csinálni, mert minden pedagógiai tapasztalatomat, kreativitásomat és lelkesedésemet beleadhatom.”

Tanulj élvezettel!

Mindenkire igaz, hogy azzal szeret foglalkozni, arra szán időt, ami érdekli. A nyelvtanulás azonban nem igazán tartozik ebbe a kategóriába. Sok esetben egy merő küszködés és nyűg az egész. „Az volt a célunk, hogy az emberekkel megszerettessük az angolt, hogy örömet leljenek a nyelvtanulásban, hogy hozzászokjanak ahhoz, hogy rendszeresen foglalkozzanak a nyelvvel. Ha csak naponta öt percet teszik, már az is sokat számít. Éppen ezért a »minileckékhez« mindig szórakoztató cikkeket, érdekes híreket és hasznos hanganyagokat készítek, mert azt vallom, hogy észrevétlenül és élvezettel lehet a leghatékonyabban megtanulni bármit. Már a kezdetek kezdetén is, amikor elkezdtem angolt tanítani, mindig személyre szabottan állítottam össze a tananyagot, sosem egyetlen tankönyv alapján haladtunk. Sokfelől szedtem össze a feladatokat, kivagdostam újságcikkeket, letöltöttem a netről anyagokat. Ha a diák olyasmiről hall az órán, ami a magánéletében is érdekli, akkor sokkal könnyebben ráveszi magát a tanulásra.”

Magyarok a világ legjobb angolnyelv-oktatói

Karrier és magánélet

Nóri gyakorlatilag a nap 24 óráját együtt tölti férjével, hiszen együtt dolgoznak a szerkesztőségben, mely egyben kis boltként és nyelvi központként is funkcionál. „A munka számunkra életforma, élvezetes közös tevékenység, hiszen a nyelvoktatás valójában a hobbink. Mindketten szeretjük a saját feladatainkat, és igen, a nap 24 órájában együtt vagyunk, de ez számunkra természetes és egyáltalán nem megy a házasságunk vagy kapcsolatunk rovására. Péter rendkívül kreatív, fantasztikus ötletei vannak, én meg a megvalósításban vagyok jó. Tökéletesen kiegészítjük egymást. Még egy gyerekszobát is berendeztünk a szerkesztőségben, hogy ha Artúr, a kisfiunk ovi után beugrik, vagy éppen lapzárta van, akkor ő is részese lehessen a közös munkának. Még csak öt és fél éves, de már egy komplett szerkesztőséget el tudna vezetni…”

A csodákban hiszek, de csodamódszerekben nem

Manapság egyre több csodamódszerről hallhatunk, úgy tűnik, lassan szinte tanulás nélkül juthatunk a tudáshoz. „Nem hiszek a csodamódszerekben – mondja Nóri. – A nyelvtanulás időigényes dolog, nincsenek instant megoldások. A tanulást, gyakorlást nem lehet megspórolni, de ha mindezt élvezetesen, jól megválasztott tananyaggal vagy oktatóval teszed, akkor a siker nem marad el, és még élvezni is fogod! Csak szánj rá naponta időt – legalább öt percet!”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top