Aktuális

Főzzünk zsenge zöldségekből!

Végre itt a friss zöldségek szezonja, ideje beépíteni az étrendünkbe a zsenge retket, újhagymát, salátát, karalábét és medvehagymát. Ruprecht László és Hernyák Tomi néhány gyorsan elkészíthető, vitamindús zöldséges fogást, illetve egy könnyű tavaszi desszertet ajánl.

Főzzünk zsenge zöldségekből!Tavaszi zöldsaláta csirkemellel

Hozzávalók 4 személyre:
• 1 egész csirkemellfilé
• 3 ek méz
• fél csokor friss tárkony
• 6 ek fehérborecet
• só, fehér bors
• 1,5 dl olívaolaj + a zöldségek sütéséhez
• 1 db fejes saláta
• 8 db retek
• 8 db koktélparadicsom
• 1 kisebb padlizsán
• 1 db kápia paprika
• 12 db bazsalikomlevél

Egy kis lábosban felhevítjük a mézet, beletesszük az aprított tárkonyt, és felengedjük a fehérborecettel. Kb. 1 percig forraljuk, majd félretesszük és lehűtjük. Sóval, borssal ízesítjük, folyamatos kevergetés mellett belecsurgatjuk az olívaolajat. A fejes salátát négybe vágjuk, megmossuk. A megmosott retkeket és a koktélparadicsomokat félbevágjuk. A padlizsánt felkarikázzuk, a paprikát kimagozzuk, csíkokra vágjuk, mindkettőt besózzuk, 10 percet állni hagyjuk, és forró serpenyőben kevés olívaolajon megsütjük. Az összes zöldséget egy nagy keverőtálba tesszük, és ráöntjük a tárkonyos dresszinget. Hozzátépkedjük a bazsalikomlevelet. A csirkemellet sóval, borssal ízesítjük, kevés olívaolajban minden oldalát megpirítjuk, majd tepsibe tesszük, és 180 oC-os sütőben 12 percig sütjük. Felszeletelve adjuk a salátához.

Főzzünk zsenge zöldségekből!Újhagyma-krémleves sonkával

Hozzávalók 4 személyre:
• 1 szál sárgarépa
• 1 kisebb zellergumó
• 3 csokor újhagyma
• 4 ek vaj
• 3 szál kakukkfű
• 3 db babérlevél
• 2 szál lestyán
• só, fehér bors
• 1,5 dl száraz fehérbor
• 1,5 l zöldségleves vagy víz
• 2 ek étkezési keményítő
• 2 dl főzőtejszín
• 10 dkg füstölt, szeletelt sonka

A megtisztított sárgarépát és zellert nagyon apró kockára vágjuk, az újhagymát felkarikázzuk, majd az egészet 2 evőkanál vajon kb. 1-1,5 percig pirítjuk. Hozzáadjuk a babérlevelet, a kakukkfüvet és a lestyánt, sóval, borssal ízesítjük, majd felengedjük a fehérborral. 2-3 percig forraljuk, majd felengedjük az egészet a zöldséglevessel/vízzel, és 30-40 percet főzzük. Kivesszük belőle a babérlevelet és összeturmixoljuk. Visszatesszük a tűzhelyre, az étkezési keményítőt kevés hideg vízzel kikeverjük, és besűrítjük vele a levest. Tálalás előtt összemelegítjük a tejszínnel és a maradék vajjal, majd a vékony csíkokra vágott sonkával tálaljuk.

Főzzünk zsenge zöldségekből!Kolbászos-zsendicés vendégváró falat

Hozzávalók 4 személyre:
• 20 dkg vajas tészta (mirelit)
• kevés vaj
• 20 dkg zsendice vagy natúr krémsajt
• 1 ek tökmagolaj
• só, bors
• 2 szál friss rozmaring
• 10 dkg füstölt kolbász
• 10 darab retek
• fél dl olívaolaj
• 14 db bazsalikomlevél

A vajas tésztát feldaraboljuk, kivajazott tepsiben, 200 oC-on megsütjük, majd félretesszük. A zsendicét/krémsajtot összekeverjük a tökmagolajjal, sóval és a finomra vágott rozmaringgal. A kolbászt apró kockára vágjuk, a megtisztított, felnegyedelt retket sós, borsos olívaolajban átforgatjuk. A tésztalapokra ráformázzuk az ízesített zsendicét, majd rászórjuk a retket, a kolbászdarabokat és a bazsalikomleveleket.

Főzzünk zsenge zöldségekből!Karalábéfőzelék sült oldalassal

Hozzávalók 4 személyre:
• 80 dkg oldalas
• só, bors, szerecsendió
• 1 kg mangalicazsír
• 1 fej vöröshagyma
• 1 fej fokhagyma
• 6 db babérlevél
• 2-2 szál kakukkfű és rozmaring
• 4 db karalábé
• 1 ek vaj
• 1 ek olívaolaj
• fél szál póréhagyma
• 5 szál friss tárkony
• 1 l zöldségleves
• 20 dkg shiitake gomba (helyettesíthető csiperkével)
• 1,5 dl főzőtejszín
• negyed csokor petrezselyem

Az oldalast sóval, borssal ízesítjük, kevés olvasztott zsíron minden oldalát körbesütjük, majd tepsibe helyezzük. Közben felolvasztjuk a mangalicazsírt, beledobjuk a megmosott vöröshagymát és fokhagymát, 3 babérlevelet, a kakukkfüvet és a rozmaringot. Ráöntjük a húsra úgy, hogy ellepje, és 90 oC-os sütőbe tesszük. Körülbelül 3 órát sütjük, amíg omlós lesz. A karalábét megtisztítjuk, felkockázzuk. A vaj és olívaolaj keverékén megdinszteljük a finomra vágott póréhagymát, a maradék babérlevéllel és a tárkonnyal ízesítjük. Beletesszük a kockára vágott karalábét, 1-1,5 percig pirítjuk, sóval, frissen őrölt szerecsendióval ízesítjük, majd felengedjük a zöldséglevessel. Amikor a karalábé majdnem megpuhult, kivesszük a főzelék felét, összeturmixoljuk, majd a másik részhez keverjük. Közben a gombát megmossuk, félbevágjuk, és a főzelékhez keverjük. Kb. 4-5 percig főzzük még, majd összemelegítjük a tejszínnel és a vágott petrezselyemmel. A sült oldalassal tálaljuk.

Főzzünk zsenge zöldségekből!Medvehagymás-burgonyás tészta sült paprikával

Hozzávalók 4 személyre:
• 3 db kápia paprika
• 1 kisebb szál póréhagyma
• 1 ek mangalicazsír
• 3 gerezd fokhagyma
• 2 tk fűszerpaprika
• 5 dl zöldségleves
• só, őrölt fűszerkömény
• 60 dkg burgonya
• 2 szál zellerzöld
• 30 dkg tészta
• 8 levél medvehagyma
• 2 ek olívaolaj

A kápia paprikát 200 oC-os sütőben megsütjük. Amikor a héja megbarnult, kivesszük a sütőből, és egy edénybe tesszük, majd lefedjük, hogy könnyebben lejöjjön a héja. Közben a póréhagymát finomra vágjuk, a mangalicazsíron megpirítjuk, hozzáadunk 2 gerezd aprított fokhagymát, majd lehúzzuk a tűzhelyről, és beletesszük a fűszerpaprikát. Felengedjük a zöldséglevessel, sóval, fűszerköménnyel ízesítjük, majd hozzáadjuk a megtisztított, megmosott, kockára vágott burgonyát, és puhára főzzük. Amikor a burgonya megfőtt, összeturmixoljuk. A sült paprikát megtisztítjuk, összeturmixoljuk sóval, a maradék fokhagymával és a zellerzölddel, majd a burgonyapüréhez keverjük. A tésztát sós forró vízben kifőzzük, közben a medvehagymát az olívaolajon átfuttatjuk, és belekeverjük a leszűrt tésztát. Tálaláskor a tésztát mélytányérba helyezzük, és kanállal ráformázzuk a paprikás burgonyapürét.

Főzzünk zsenge zöldségekből!Nyúlcomb sült zöldségekkel

Hozzávalók 4 személyre:
• 4 egész nyúlcomb vagy csirkecomb
• só, fehér bors
• 3 ek vaj
• 2 ek olívaolaj
• 8 szál újhagyma
• 4 db kápia paprika
• szál kakukkfű
• 3 gerezd fokhagyma
• 5 dkg zöldborsócsíra (elhagyható)

A nyúl- vagy csirkecombokat sóval, borssal ízesítjük. 1 evőkanál vaj és az olívaolaj keverékén minden oldalát megpirítjuk, majd 2 szál kakukkfűvel, a maradék vajjal és a fokhagymával sütőzacskóba helyezzük. 140 oC-on készre sütjük kb. 1 óra alatt. Az újhagymát (egészben) leforrázzuk, a paprikát kimagozzuk, feldaraboljuk, majd összekeverjük a hagymával, sóval, a maradék kakukkfűvel. A serpenyőbe tesszük, amiben a húst körbesütöttük és megpirítjuk. A húst kivesszük a zacskóból, a pirított zöldségekre helyezzük, és meglocsoljuk a zacskóban lévő szafttal. A zöldborsócsírával díszíthetjük.

Főzzünk zsenge zöldségekből!Házi túrópuding eperhabbal

Hozzávalók 4 személyre:
• 12 tojássárgája
• 1 l tej
• 6 ek cukor
• 25 dkg túró
• 1,5 dkg zselatin
• 1 db citrom
• 20 dkg eper
• 4 ek eperlekvár
• őrölt fahéj
• 2 ek méz
• 4 dl habtejszín

A tejet felmelegítjük, közben a tojássárgákat cukorral és túróval kikeverjük. Amikor a tej felmelegedett, hozzáadjuk a túrós-tojássárgás masszát, illetve a citrom reszelt héját. 1-2 percig főzzük, majd hozzáadjuk a zselatint, és jól elkeverjük. Poharakba merjük és kihűtjük. Az epret összevágjuk, összekeverjük a mézzel, az eperlekvárral, csipet őrölt fahéjjal, összeturmixoljuk, majd hozzákeverjük a habbá vert tejszínt. A kihűlt túrópuding tetejére kanalazzuk.

Főzzünk zsenge zöldségekből!Cikkünk az e heti Nők Lapjában jelent meg. További cikkeink az aktuális számból:

Ha előfizetnél a Nők Lapjára, itt és most megteheted!
Csatlakozz hozzánk a Facebookon is!

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top