Aktuális

170 000 forintos fizetést remélnek a pályakezdők

A munkahely megválasztásakor a magas fizetés a legfontosabb szempont a magyar fiatalok számára.

A 18 és 26 év közötti magyar pályakezdők átlagosan nettó 170 000 forint induló fizetésre számítanak – derül ki a Deloitte legfrissebb felméréséből. A nők 160 000 forintos, a férfiak pedig 188 000 forintos fizetést remélnek.

A cég Közép-Európa 11 országában vizsgálta a diákok és friss diplomások várakozásait. Kiderült, hogy a magyar diákok gyakran nem reálisan mérik fel saját munkaerő-piaci lehetőségeiket. A fizetési igényük sokszor magasabb, mint amennyit a munkáltatók hajlandóak fizetni a pályakezdőknek. A megkérdezettek 20 százaléka számít mintegy 217 000 forintnál magasabb fizetésre, ami másfélszer több, mint a 2012-as nettó magyar átlagbér.

170 000 forintos fizetést remélnek a pályakezdők

„A felmérés egyik legfontosabb megállapítása, hogy a megkérdezett diákok és friss diplomások szerint az egyetemeknek szerte a régióban jobban fel kellene készíteniük őket a munka világára és a munkakeresés folyamatára” – mondta Gion Gábor, a Deloitte elnök-vezérigazgatója.

A munkahely megválasztáskor hazánkban a magas fizetés (44 százalék), valamint a szakmai fejlődés lehetősége (24 százalék) a két legfontosabb szempont. Ezt követi az érdekes és változatos projektek (15,7 százalék) megléte, a munka és a magánélet egyensúlya (14,5 százalék), valamint a vonzó juttatások (14,5 százalék). A magyar fiatalok általában vonzónak tartják a multinacionális vállalatokat.

A Magyar Női Karrierfejlesztési Szövetség 2013-ban is kiosztja majd a “Legjobb Női Munkahely” díjat. A kezdeményezés célja, hogy az esélyegyenlőség fontossága mellett rámutasson a nők foglalkoztatásának gazdasági szükségszerűségére. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top